Gedoogbeschikking garnalenvisserij in Natura 2000-gebieden verlengd met vijftien maanden

2 oktober 2023 Redactie Vismagazine Vismagazine
De gedoogregeling voor garnalenvissers, die afgelopen weekend zou aflopen, is door de Minister verlengd met vijftien maanden. Vissers kunnen zonder vergunning tot 1 januari 2025 blijven vissen in Natura 2000-gebieden in de Nederlandse kustzone. 

De gedoogregeling waarmee garnalenvissers in Natura 2000-gebieden kunnen vissen, zou worden opgeheven op 1 oktober. Ook moesten vissers tegen deze datum nieuwe katalysatoren aanschaffen om stikstofuitstoot te verminderen. Dit is veelal een investering van 100.000 tot 200.000 euro, wat een deel van de vissers niet kan betalen. Vanwege een lange levertijd van de katalysatoren en een schaarste aan monteurs die ze kunnen installeren, is de eis uitgesteld.

Ongeveer 80 procent van de Nederlandse viswateren voor garnalenvissers bevindt zich in Natura 2000-gebieden. Om in deze gebieden te vissen, is een nieuwe Wet natuurbeschermingsvergunning (Wnb) nodig. Deze wet is nog in de maak.

Milieuorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, zijn ontevreden over de verlenging. De Waddenvereniging stapt daarom uit het overleg met vissers en het ministerie van LNV over de toekomst van de garnalenvisserij. Ook gaat de organisatie uitzoeken of ze via de rechter de gedoogregeling kunnen terugdraaien.

Bron: Dagblad van het Noorden, NH Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?