Vanwege de Europese aanlandplicht mogen Vissers gevangen vis niet meer over boord gooien, maar moeten deze meenemen naar de haven en registreren. Onderzoekers van Wageningen University & Resource hebben een oplossing bedacht waarbij de vis aan boord geteld kan worden. Ir. Angelo Mencarelli gaf hierover tijdens Food Technology een lezing: Fully Documented Fisheries.
Voor vissers is de aanlandplicht nadelig. De vis neemt ruimte in aan boord, kan vaak niet verkocht worden en ook niet terug in de zee gezet. En het proces van registratie is tijdrovend. Met het Fully Documented Fisheries (FDF)-project, opgezet door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, kan dit anders.
Fully Documented Fisheries
Met het FDF-project kan de vis volledig aan boord gedocumenteerd worden. De vis wordt via een lopende band elektronisch gemonitord met een 3D-camera, die 15 beelden per seconde maakt en alleen de vis laat zien. Het systeem kan de vissoort identificeren, het gewicht en lengte meten, en het volume bepalen.
Hiermee wordt het visserijbeheer makkelijker. Vissers kunnen op basis van de data al aan boord zien of ze op een goede plek aan het vissen zijn. Als ze te veel andere soorten vangen kunnen ze ter plekke beslissen om op een andere plek te gaan vissen.
Testen systeem
De onderzoekers hebben het systeem getest op land en op zee. Hoewel er nog veel verbeteringen van het systeem mogelijk zijn, zien de onderzoekers al veel goede resultaten. Zo herkent het systeem 80 procent van de vis, ook als de vis deels bedekt is door afval of op de rug of zij ligt.
Het systeem is vier keer op zee getest, drie keer een week lang en een keer tien dagen. Hierbij bleef de camera ondanks de vuiligheid goed werken. De lopende band en de camera’s staan daarbij in de verwerkingsruimte. De computer, waar de data realtime op binnen komen, staat dan in de stuurhut. Robotics kunnen volgens Mencarelli hierbij helpen.
Angelo Mencarelli
Ir. Angelo Mencarelli is onderzoeker in Computer Vision & Robotics en member van het Agro-Food Robotics onderzoeksteam bij Wageningen University & Research. Zijn onderzoek concentreert zich op robotica, kunstmatige intelligentie, en computer vision, toegepast op voedselkwaliteitscontrole, gewasmanagement en oogsten in kassen en open veld, en visserijmanagement en onshore- en offshore controles.