Friese vis op ThisFish.info

20 oktober 2011

Consumenten die de Waddengoud gecertificeerde vis– vooral harder en zeebaars - van de vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg eten, kunnen met eigen ogen zien wie ze heeft gevangen en waar, en op welke manier zij werken. Rodenburg en Geertsema doen mee met het wereldwijde project ThisFish waarbij vis wordt gelabeld en gecodeerd. De consument ziet na invoering van de code op www.thisfish.info alle informatie over de vis op het scherm.

Het wereldwijde label- en coderingsysteem Thisfish is een initiatief van Ecotrust uit Canada en de vissector. Het is een manier om de waarden van duurzame visserij beter uit te dragen. Hiervoor worden visser, tussenhandel en consument aan elkaar gekoppeld. Tegelijkertijd is de koppeling een manier om duurzame vis nog beter in de markt te zetten omdat vraag en aanbod eenvoudiger met elkaar in contact komen.

Het labelen is wel veel werk, maar we willen anderen graag laten zien wat we doen”, zegt Rodenburg.

De vissers kunnen op hun beurt achterhalen waar hun vis wordt gegeten.

'Het is een manier om te concurreren met illegale vis. Onze vis is gevangen volgens de Waddengoudstandaarden. Dat betekent dat er weinig bijvangst is, dat de bodem niet wordt omgewoeld en dat we zo min mogelijk brandstof verbruiken. We willen laten zien wat de meerwaarde van deze vis is', aldus Rodenburg.

Altijd op de hoogte blijven?