Fransen willen verbod op flyshootvisserij

14 juli 2022 Redactie Vismagazine Willem den Heijer
Flyshooter van rederij De Boer uit Urk (foto: Willem M. den Heijer)

De Franse vissers willen na het verbod op de puls, nu een verbod op de flyshootvisserij. Tijdens de evaluatie van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid in de Europese Visserijcommisie op 12 juli stelden de Fransen een amendement voor, waarmee Nederlandse en Belgische vissers niet meer in de Franse wateren mogen vissen met deze methode.

Het amendement werd ingebracht door een Belgische (Roose) en een tweetal Franse Europarlementariërs (Bompard en Mebarek). Het behaalde in de stemming een minimale meerderheid; 12 stemmen voor, 11 tegen en een tweetal onthoudingen. Medio oktober volgt er een plenaire stemming in het Europees Parlement, waar het amendement nog kan sneuvelen. “Gebeurt dat niet dan zal het in het zogenaamde triloog bestreden moeten worden door de Europese Raad van Ministers en de Europese Commissie”, meldt de Nederlandse Vissersbond op de website. Bij de puls nam de triloog het standpunt van het Europees Parlement vrijwel helemaal over.

Onbegrip

"Eerst mochten we niet meer vissen met pulsvisserij, nu is het de flyshoot die verboden wordt. Wat ons betreft is dit het failliet van de Europese Unie", reageert Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Vissersbond op 1Vandaag. "Het gemeenschappelijke visserijbeleid kan zo niet meer. We worden weggejaagd op een vervelende manier."

Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) zijn het met Nooitgedagt eens. Zij zien het verbod als een politieke manoeuvre om de eigen visserijvloot te beschermen, zeggen ze in het AD. “Met deze techniek is niets mis, met het Franse verbod wel”, aldus Ruissen. Van Dalen: “Het weren van deze visserijtechniek in de Franse wateren druist volledig in tegen de Europese gedachte.”

Flyshootvisserij

Bij de flyshootvisserij maakt het vissersvaartuig een rondvarende manoeuvre om daarna langzaam varend met de trommels (een soort lier) eerst de touwen binnen te halenen en aan het eind het net. De vis zwemt voor het net uit. Bij het inhalen van het net raakt de vis uitgeput en komt deze in het net terecht. Deze vismethode levert daardoor een goede kwaliteit vissen op. Dit geldt met name voor de schepen van 15 tot 20 meter lengte. 

De Fransen gebruiken deze methode ook, alleen zijn hun schepen kleiner, met dunnere en kortere touwen en kleinere netten, en minder pk-vermogen. Hierdoor bevissen de Fransen een kleiner areaal dan de Nederlandse vissers. 

Discriminerende maatregel

De Nederlandse Visserbond spreekt van een discriminerende maatregel omdat alleen de Nederlandse en Belgische vissers een verbod opgelegd krijgen. “We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat deze discriminerende maatregel in de triloog onderhandeling overeind blijft. Maar de werkelijkheid is dat we er serieus rekening mee moeten houden, met de pulsvisserij hebben we een soortgelijke situatie meegemaakt waarbij er op emotie wordt bestuurd en niet op basis van feiten.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?