Europese vissers protesteren op 9 mei

8 mei 2023 Redactie Vismagazine Paul van de Velde via Pxhere

European Bottom Fisheries Alliance (EBFA) organiseert op 9 mei een Europees protest tegen het voorgestelde verbod op de bodemvisserij in natuurgebieden. De organisatie roept Europese vissers op om 9 mei vijf minuten de scheepshoorn of sirene te laten klinken.

Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius presenteerde eind februari een actieplan waarin staat dat Europa beschermde natuurgebieden op zee stapsgewijs wil sluiten. Volgens het actieplan sluiten vanaf maart 2024 alle bestaande Natura 2000-gebieden die vallen onder de Habitatrichtlijn. Daarnaast wil de Europese commissie een uitfasering van bodemberoerende visserij in 2030 voor aangewezen beschermde gebieden en een verbod in nieuwe beschermde gebieden.

Protestactie

Vissers zijn woedend over deze plannen. Zo ook voorzitter Iván López van der Veen van de EBFA, de Europese belangenorganisatie voor de bodemvisserijen, noemt het de zoveelste nagel aan de doodskist van de visserij. Hij roept vissers op om te protesteren tegen de plannen op 9 mei, de dag van Europa.

Het moet een massaal protest worden waarbij vissers op dinsdagmiddag vijf minuten lang de scheepshoorn of sirene laten loeien. “Allemaal in koor, als één gemeenschap”, zegt López van der Veen op Visserijnieuws. Hij vraagt vissers en sympathisanten om ter ondersteuning van de actie filmpjes met geluid te plaatsen op social media (met hashtag #SOS_EU_Fishing).

Bron: Visserijnieuws

 

Altijd op de hoogte blijven?