Etiketeisen voorverpakte visproducten

15 mei 2023 Redactie Vismagazine Koos Groenewold

Productnaam, hoeveelheid, houdbaarheid en herkomst. Allemaal informatie die visspecialisten op de etiketten van voorverpakte visproducten moeten vermelden. Onlangs zijn deze eisen gewijzigd. Wat moet er nu op een etiket staan? Vereniging van Nederlandse Visproducenten (VNV) zet het op rijtje.

Alle eisen voor etiketten zijn vastgelegd het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. Op elk etiket moet de naam van het product staan; de netto hoeveelheid; houdbaarheidsdatum; gegevens producent, verpakker of verkoper; voedingswaarden; en een prijsaanduiding. Visspecialisten zijn verplicht om hier aan te voldoen bij producten die langer dan 24 uur geleden zijn verpakt. Denk bijvoorbeeld aan diepvriesproducten, salades, sauzen en maaltijden.

Nieuwe eisen

Hier zijn onlangs een aantal eisen bijgekomen. De belangrijkste wijzigingen zijn volgens VNV:

  • “De grootte van de letters op de verpakking of het etiket wordt voorgeschreven (minimaal 1,2 mm).
  • Allergenen in de ingrediëntenlijst moeten opvallend worden vermeld.
  • Gegevens van de producent, verpakker of verkoper moeten van de in de EU gevestigde exploitant zijn.
  • Vangstgebied (wild) of land van herkomst (kweek) van de vis moet zijn vermeld.
  • De datum van invriezen moet zijn vermeld.
  • De term ‘ontdooid’ moet zijn vermeld als de vis ingevroren is geweest.
  • De term ‘samengesteld uit stukjes vis’ moet zijn vermeld als de indruk wordt gewekt dat het levensmiddel uit één stuk bestaat.”

Ga voor meer informatie over deze eisen naar de website van Vereniging van Nederlandse Visproducenten (VNV).

Bron: Vereniging van Nederlandse Visspecialisten

Altijd op de hoogte blijven?