Eenvoudig bestellen bij de visspecialist via WhatsApp

20 september 2023 Marieke Pols OrderLemon
Te veel producten over aan het einde van de dag, een tekort aan personeel en concurrentie van de supermarkt. Elke viswinkel heeft hier mee te maken. Dit kan anders, denkt Diederick Splinter. Hij wil consumenten stimuleren om te kopen bij de versspecialist en komt daarom met het nieuwe platform OrderLemon.

Met het platform, ontwikkeld door Fabulor, kunnen klanten via WhatsApp hun bestelling plaatsen bij lokale versspecialisten zoals de bakker, de slager en de visspecialist. “Met dit systeem willen we drie zaken aanpakken”, vertelt Diederick Splinter. “Overconsumptie, personeelstekort en lokaal kopen eenvoudiger maken.”

Overproductie

Voor een versspecialist is het lastig om in te schatten hoeveel ze elke dag nodig hebben. Zo worden er dagelijks 700.000 broden te veel gebakken, geeft Diederick als voorbeeld. Ook visspecialisten hebben hiermee te maken. Ze zorgen voor een volle toonbank en weten niet precies hoeveel ze daadwerkelijk nodig hebben. Daarnaast zijn ze afhankelijk van de wisselende vraag van de klant. Visspecialisten kunnen hier beter op inspelen als klanten bestellen. “De visspecialist kan dan op maat maken wat de klant nodig heeft en hoeft niet meer te zorgen voor een volle toonbank.”

Personeelstekort

Veel visspecialisten worstelen met een tekort aan personeel. Ook hier kan het nieuwe platform bij helpen. “Met OrderLemon kan de visspecialist beter anticiperen op het personeelstekort. De winkel hoeft niet meer de hele dag open te zijn. De visspecialist kan klanten hun bestelling op bepaalde momenten af laten halen of kan een automaat plaatsen zodat deze zelf kunnen bepalen wanneer zij de bestelling ophalen.”

Lokaal kopen

En tot slot lokaal kopen. Een belangrijk punt voor Diederick. “Veel mensen vinden lokaal kopen belangrijk. We willen niet dat een visspecialist vanwege gebrek aan klandizie de deur moet sluiten, maar dan moeten we ze wel business geven.” Hij benadrukt de positieve aspecten van de visspecialist. “De kwaliteit bij de visspecialist is veel beter dan in de supermarkt en daarnaast kan de visspecialist ook advies geven over de bereiding en de producten op maat maken. Maar dan moeten we het wel heel eenvoudig maken voor de consument om in vier clicks te kunnen bestellen. Eigenlijk nog simpeler dan bijvoorbeeld met de apps van de grote supermarktketens.”

Hoe werkt het?

visvitrine Van Katwijk_foto Herbert Wiggerman (© Herbert Wiggerman)

Het digitaliseren van de viswinkel is een grote investering, die niet voor elke visspecialist mogelijk is. Bovendien worden webshops volgens Diederick lang niet altijd gebruikt, omdat veel klanten dat onhandig vinden. Om OrderLemon zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken voor zowel de visspecialist als consumenten, werkt het systeem via een bestaande app die iedereen kent: WhatsApp.

Diederick: “Vanuit WhatsApp Business hebben we hebben een dashboard gebouwd waarin de visspecialist zijn assortiment, prijzen, ophaaltijden en de bestellingen kan beheren. Vervolgens hebben we dit gekoppeld aan WhatsApp. Klanten scannen de QR-code op de ruit van de winkel, waarmee ze toegang krijgen tot de producten of kunnen direct via een knop op de website bestellen. Daarna kunnen ze kiezen wanneer zij de bestelling willen ophalen of, indien mogelijk, laten bezorgen. De laatste bestelling die ze hebben gedaan komt bovenaan te staan, waardoor ze iedere dag hun standaard bestelling opnieuw kunnen aanklikken.”

Het systeem kan in een paar uur opgebouwd worden, vertelt Diederick. “De visspecialist geeft een KVK-nummer, btw-nummer, adres en een Excel-dump van het assortiment door, en dan melden wij de viswinkel aan. Wanneer het systeem in gebruik is, is er geen onderhoud aan de app nodig en geen gedoe met wijzigingen. De visspecialist kan via de OrderLemon-app zelf producten uit zijn assortiment toevoegen en aanpassen.” Er kunnen tot 300 producten aan de app worden toegevoegd.

Koppeling met socials

Een groot voordeel van het verkopen via WhatsApp is de koppeling met Instagram en Facebook. “WhatsApp heeft dezelfde eigenaar – META – als Facebook en Instagram ”zegt Diederick. “Hierdoor is het mogelijk om aanbiedingen in stories, posts en reels direct aan de app te koppelen. Zo kan de klant met één klik doorgelinkt worden naar de shop in WhatsApp, om vervolgens zonder in te loggen de bestelling te plaatsen.”

De Dorpsslager

Webshop Dorpsslager Screenshot van de webshop van de Dorpsslager met rechtsonder de mogelijkheid om via WhatsApp te bestellen.

Het platform is geschikt voor alle versspecialisten en ook voor andere winkeliers. Inmiddels zijn veertig winkels aangesloten bij het platform. Een van hen is De Dorpsslager uit Amersfoort. “We hebben al jarenlang een webshop”, vertelt eigenaar Jeroen van Vulpen. Hij koos voor Order Lemon om een jeugdiger publiek aan te spreken en klanten sneller te bedienen. “Je kan veel sneller bestellen zonder allerlei poespas”, zegt hij. “iDEAL zit erin en het werkt sneller en flitsender.”

Jeroen is al lange tijd bezig met de webshop en het bezorgen van bestellingen. “Je kunt OrderLemon makkelijk impliceren. Je kunt zo je webshop kopiëren naar WhatsApp”. De Dorpsslager werkt nu zo’n drie weken met het systeem en hoewel je pas echt conclusies kunt trekken na minimaal een jaar is Jeroen positief. “Ja, dit gaat zeker wel werken. Ik raad het versspecialisten aan”, besluit hij.

Altijd op de hoogte blijven?