Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij niet dat er een verschil is tussen de labels ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ op een verpakking, waardoor er vaak onnodig voedsel wordt verspild.
Wanneer een ‘ten minste houdbaar tot’ datum overschreden is, gooit één op de tien (11%) een product weg. 74 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze dit product nog gebruiken door te kijken, te ruiken en/of te proeven. Geld/financiën is de belangrijkste reden voor Nederlanders om voedselverspilling tegen te gaan (67%).
Bijna de helft van de Nederlanders (43%) denkt dat producten na de ‘te gebruiken tot’ datum nog prima gegeten kunnen worden. Van de 55-plussers gebruikt zelfs 48 procent ‘te gebruiken tot’ producten na de uiterste datum, tegenover 36 procent van de jongeren. Toch is het af te raden om deze producten nog te gebruiken na de aangegeven datum: deze aanduiding staat namelijk alleen vermeld op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis of kip.
Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders (35%) gemiddeld nog steeds tussen de 5 à 15 euro per week aan eten weggooit en zelfs 12 procent meer dan 15 euro. Vooral groenten (53%) en fruit (41%) zijn producten die het vaakst in de prullenbak belanden.
*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van HelloFresh in juli/ augustus 2022 bij 1.000 Nederlanders representatief op geslacht, leeftijd en diploma.