Een culinaire reis door Hilton Rotterdam

7 juli 2023 Marieke Pols Redactie BeverageNL

Hilton Rotterdam bestaat zestig jaar. Reden om de pers uit te nodigen voor een kijkje voor en achter de schermen van het hotel. Onderweg verzorgde Executive Chef Paul Dingjan een lunch met vis-, vlees en plantaardige gerechten vergezeld door verschillende cocktails en wijnen.

De eerste paal voor het Hilton Hotel in Rotterdam werd op 1 juli 1960 in de grond geslagen. De bouw duurt twee jaar en op 30 mei 1963 vindt de officiële opening plaats in aanwezigheid van Hilton eigenaar Conrad Hilton. Het thema rondom de opening was scheepsvaart. Daarom zakte tijdens de plechtigheid langzaam een anker van het dak van het hotel naar de grond, vertelt Rogier Stolk, commercieel directeur van drie Hilton-vestigingen, waaronder Rotterdam. Dit historische anker, gevonden voor de kust van Walcheren en vermoedelijk afkomstig van een oorlogsfregat, is altijd in de buurt van het hotel gebleven. Momenteel ligt het op het trottoir van het Weena. Rogier noemt het een mooie combinatie. “Het hotel is als ware verankerd met de stad.”

Hilton signature cocktail (© Reactie BeverageNL)

De middag begon in de lobby van het hotel. Hier stonden voor de aanwezigen cocktails klaar, een Bloody Mary en Pina Colada. De Pina Colada is een Hilton Original, vertelt Rogier. De cocktail, gemaakt van bacardi, ananassap en kokosnootcrème, werd in 1954 bedacht door een barman in de Caribe Hilton San Juan.

Hilton viscerviche Le Jardin (© Redactie BeverageNL)

De volgende stop is Le Jardin, de feestruimte van het hotel, waar een tijdlang een casino was gevestigd. Daar wacht Executive Chef Paul Dingjan het gezelschap op met het eerste gerecht. Een Ceviche met zeebaars en mango. “Een fris zomerhapje”, aldus Paul. Ook staat er een nieuwe cocktail klaar. Dit keer de Parsley smash met vodka.

Hilton kreeft Presidential Suite (© Redactie BeverageNL)

De reis gaat verder met de lift naar boven naar de Presidential suite met een mooi uitzicht over de stad. Medewerkster Marion – al dertig jaar in dienst bij het Hilton – vertelt een aantal anekdotes over beroemdheden die het hotel bezochten waaronder de leden van U2, Janet Jackson en Bruno Mars. Ondertussen geniet het gezelschap van een kleine kreeft met venkel en een beetje boter. “Bereidt in de oven”, zegt Paul. “Gewoon, omdat het kan.”Daarbij wordt champagne geserveerd want het is tenslotte feest.

Hilton Dakterras_bewerkt (© Redactie BeverageNL)

Was het uitzicht vanuit de Presidential Suite al mooi... op het dak is het nog beter. Normaal gesproken is het dak afgesloten voor het publiek, maar voor één keertje mag de pers er op. Het gezelschap verspreidt zich al snel over het dak om op alle punten van het uitzicht te genieten en wordt daarbij regelmatig gemaand om wel op de tegels te blijven.

Duurzaamheid

Zoals veel ondernemingen is ook het Hilton bezig met duurzaamheid. Ze werken indien mogelijk met lokale ondernemers en producten, vertelt Jolijn Zeeuwen, de general manager van Hilton Rotterdam. Ook voedselverspilling staat op de agenda. Al het voedsel wat wordt weggegooid wordt gefilmd. Dit maakt de verspilling visueel inzichtelijk. Op basis van deze beelden past het team de hoeveelheid bereid voedsel aan.

Ook op het dak staan weer een gerecht en een cocktail klaar, een pita kebab met een El Diablo. De pita kebab bevat geen vlees, maar een plantaardig alternatief van Redefine Meat. Met behulp van een 3D printer maken ze 100 procent plantaardige producten met de smaak en textuur van vlees. Ze richten zich specifiek op vleesliefhebbers en het gezelschap is enthousiast over de smaak. De pita kebab vormt een goede combinatie met El Diablo, gemaakt van tequila, black currant en gemberbier.

Hilton Machinekamer Steak (© Redactie BeverageNL)

Van de top van het hotel begeeft het gezelschap zich naar de bodem. Naar de machinekamer. Hier is de afgelopen zestig jaar veel veranderd, zoals het systeem voor de airco en de verwarming. Paul serveert hier een steak USA. “Het is tenslotte een mannenkamer”, grapt hij. Bij steak hoort natuurlijk rode wijn. Een Malbec uit 2021 van het Argentijnse wijnhuis Fabre Montmayou.

Hilton JAQ Nagerecht (© Redactie BeverageNL)

De reis eindigt in restaurant JAQ met het dessert. Een Trifle Summer Style en de cocktail Godfather. Restaurant JAQ opende in 2019. Het restaurant richt zich vooral op de gewone Rotterdammer en niet zozeer op de hotelgast, die sowieso vaak buiten de deur eet. Het restaurant had misschien een ietwat ongelukkige start omdat vlak na de opening de coronapandemie begon, maar volgens Rogier is het inmiddels goed aangeslagen bij het publiek.

 

Altijd op de hoogte blijven?