Na twee jaar afwezigheid kan dit jaar het seizoen van de Oosterscheldekreeft weer starten met de traditionele veiling van de eerste Oosterscheldekreeft. Op 31 maart veilt Edwin Evers – radio-dj, drummer en zanger – de eerste kreeft voor het goede doel: de Maag Lever Darm Stichting. 

De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten die Nederland kent. De Oosterscheldekreeft wordt door kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen en de vangstperiode is gelimiteerd. Slechts gedurende 15 weken mag deze unieke Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden. 

Eerste Oosterscheldekreeft

“Het heeft twee jaar geduurd dat dit weer met meerdere gasten kan worden georganiseerd”, zegt Nelleke Launspach, nieuwe voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. De feestelijke opening van het kreeftenseizoen is dit jaar minder massaal. Zo'n 200 gasten varen mee met De Frisia naar het leefgebied van de Oosterscheldekreeft. Daar licht Robin van den Hoek de eerste kreeftenfuiken met zijn kreeftenboot MS3. Hij is de zoon van wijlen de vaste Oosterscheldekreeftenvisser Gerrie van den Hoek. Robin wordt geassisteerd door Commissaris van de Koning van Zeeland, Han Polman en Nelleke Launspach.

Veiling Oosterscheldekreeft

De traditionele veiling vindt plaats in de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat in aanwezigheid van kreeftenvissers, kreeftenhandelaren, restaurateurs, de top van het regionale bedrijfsleven en de lokale overheid. De veiling is een gezamenlijk initiatief van Zeeuwse kreeftenvissers en United Fish Auctions.

In 2022 fungeert Edwin Evers als veiligmeester. Hij krijgt op 31 maart de eerste, opgeviste kreeft overhandigd van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Evers veilt deze volgens de Amerikaanse methode geveild. Alle biedingen gaan naar de Maag Lever Darm Stichting die dit jaar 40 jaar bestaat. De veiling van de eerste kreeft, op 31 maart, valt samen met de afsluiting van de darmkankermaand waarin de Maag Lever Darm Stichting extra aandacht vraagt voor het belang van vroege opsporing van darmkanker.

Opbrengst 2019

De vorige veiling van de eerste Oosterscheldekreeft vond plaats in 2019. Toen haalde Ronald Koeman voor Support Casper een recordbedrag van 50.000 euro op. Kees Jansma verzorgde de opening van het seizoen van 2019.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Oosterscheldekreeftwijn

Tijdens de bijeenkomst wordt ook de speciale Oosterscheldekreeftwijn gepresenteerd. Dit is een blanc de noir uit het Ahrdal, een witte wijn gemaakt van rode druiven waardoor de wijn een mooie roze gloed heeft. De Wijnkoningin uit het Ahrdal (Duitsland) brengt een aantal van de flessen naar binnen. De Kring van de Oosterscheldekreeft koos niet alleen vanwege de smaak voor deze wijn. "Juist Zeeuwen begrijpen maar al te goed wat een overstroming teweeg kan brengen. En het Ahrdal is in de zomer van 2021 behoorlijk getroffen door ernstige overstromingen die gepaard gingen met modderstromen waardoor wijngaarden en bottelarijen in een klap werden weggevaagd."

De stichting Promotie Oosterscheldekreeft heeft het logo op de speciale wijn laten ontwerpen door Charlotte Koster, kunstenares uit Zierikzee, met als thema ‘eb en vloed’. Er worden zes magnums van de blanc de noir voorzien van een etiket met een uniek kunstwerkje uitgevoerd in sepia inkt (van inktvis uit de Oosterschelde) en bladgoud. Deze flessen worden bij opbod verkocht. De opbrengst is bestemd voor de getroffen wijnmakers uit het Ahrdal.

DNA-structuur

Sinds een aantal jaren komen de Zeeuwse kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Tientallen kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. De Oosterscheldekreeft wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de soms lage temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.

Kring van de Oosterscheldekreeft

"Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren." Daarom besloot in het jaar 2000 een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’. Op dit moment telt de Kring van de Oosterscheldekreeft tien gerenommeerde restaurants die allen zijn gespecialiseerd in de bereiding van Oosterscheldekreeft. In de loop van dit jaar sluiten nog meer restaurants aan. De aangesloten restaurants zijn:

  • La Trinité in Sluis
  • Auberge des Moules in Philippine
  • 't VlasBloemeken in Koewacht
  • Wijnbar Rose M By State in Hulst
  • Codium in Goes
  • Seafarm restaurant in Kamperland
  • Buutengaets in St. Annaland
  • Sailors' Inn in Bruinisse
  • Cristó in Zierikzee
  • Strandrestaurant Our Seaside in Renesse

Altijd op de hoogte blijven?