Duitse vissers krijgen steun van minister

27 maart 2023 Redactie Vismagazine Vismagazine

Woensdag 22 maart startte in Büsum een conferentie van de Duitse landbouwministers. Honderden Duitse garnalenvissers voeren naar het stadje om daar te protesteren. Dat leek succes te hebben want na afloop van de conferentie spraken de ministers zich uit tegen een verbod op de bodemberoerende visserij in natuurgebieden. Dat meldt Visserij.nl.

De Europese Commissie wil een verbod op de bodemberoerende visserij in de beschermde natuurgebieden op zee. Tot 2030 wil de commissie de gebieden stapsgewijs sluiten om de biodiversiteit te beschermen en te herstellen. Voor de visserij zijn deze plannen dramatisch. Volgens de Europese Visserij Alliantie komt met de sluiting 25 procent van de Europese visproductie in gevaar.

Gevolgen garnalenvissers

Met name de garnalenvissers worden getroffen door deze plannen. Zij zijn vooral actief in de beschermde delen van Waddenzee en de Noordzee. Verder uitvaren is geen optie. Garnalen trekken juist naar de ondiepe wateren en de schepen van garnalenvissers zijn vaak ongeschikt om verder uit te varen.

Protest Duitse vissers

Evenals hun Nederlandse collega’s maken ook de Duitse vissers zich grote zorgen over de Europese plannen. “Met name de garnalenvissers hebben de afgelopen jaren voldaan aan de vraag naar meer duurzaamheid, onder meer als onderdeel van de certificering voor het MSC-milieulabel”, zegt Gerold Conradi, tweede voorzitter van de vissersvereniging Weser-Ems op Visserij.nl. “We zijn continu bezig om ons vistuig nog duurzamer te maken. Daarnaast is er een monitoring voor bijvangst. We zijn niet bereid om ook maar één vierkante meter visgrond op te geven.”

De vissers trokken afgelopen woensdag massaal naar Büsum waar de Duitse landbouwministers samen kwamen. Zij kregen hierbij steun van de Nederlandse WR-21. Samen met de Duitse boeren trokken ze naar het staatsmonument Dusenddüwelswarf in Hemmingstedt.

Reactie Duitse minister

Na afloop van de conferentie, op vrijdag 24 maart, spraken de landbouwministers van de federale en deelstaatregeringen zich unaniem uit tegen de Europese plannen om de bodemberoerende visserij in natuurgebieden te verbieden. Federaal minister van Landbouw Cem Özdemir (Groenen) beloofde om in Brussel te vechten voor de Duitse vissers. “Onze visserij in Duitsland is het levensonderhoud van veel mensen aan de kust en verzekert ook de toegevoegde waarde in landelijke regio’s die veel verder gaat dan de visserij”, besluit hij op Visserij.nl.

Altijd op de hoogte blijven?