Doelsoorten flyshootvissers niet meer op rood op VISwijzer

3 november 2023 Redactie Vismagazine Bert Jansen

Goed nieuws voor de Nederlandse flyshootvissers. Hun doelsoorten gaan van rood naar geel op de VISwijzer. Dit is het resultaat van het onlangs afgerondde flyshootonderzoek van Cornelis Vrolijk, Wageningen Marine Research (WMR) en Good Fish.

Nederlandse flyshootvissers vissen onder andere op mul, rode poon en inktvis. Deze soorten stonden langere tijd op rood in de VISwijzer. “Dit waren zogenaamde 'gegevensarme' soorten, waar nog maar weinig onderzoek naar gedaan is. Door dit gebrek aan informatie kunnen deze soorten niet goed beheerd worden”, aldus Good FIsh. Bij gebrek aan gegevens zet de natuurorganisatie een vissoort uit voorzorg op rood. 

Flyshootonderzoek

Om meer gegevens over deze soorten en de flyshootvisserij te verzamelen startten vissers (Cornelis Vrolijk), wetenschapper (WMR) en een natuurorganisatie (Good Fish) in 2019 samen het flyshootonderzoek. Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij financieerde dit onderzoek. Wetenschappers van WMR voeren zo’n twintig keer mee op verschillende flyshooters van Jaczon/Cornelis Vrolijk om data te verzamelen. Good Fish gebruikte deze data om de verschillende soorten te beoordelen op de VISwijzer te komen.

VISwijzer

Onlangs rondde Cornelis Vrolijk, WMR en Good FIsh dit onderzoek af.  Flyshootsoorten als rode mul, rode poon, inktvis en zeekat en ook Engelse poon en zeebaars scoren nu geel in plaats van rood op de VISWijzer. De uitzondering is de grauwe poon. Deze blijft wel in het rood staan, vanwege een duidelijk afnemende trend bij de vangsten.

Bron: Visserijnieuws.nl

Altijd op de hoogte blijven?