De Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ‘60

24 februari 2022 Redactie Vismagazine

Het Haags Gemeentearchief brengt met het filmproject ‘Ik was erbij: verhalen uit de stad’ het verleden tot leven. Op het YouTube kanaal van Omroep West staat sinds kort een aflevering over de Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ’60.

Het filmproject ‘Ik was erbij: verhalen uit de stad’ is een combinatie van beelden van vroeger en persoonlijke verhalen van ooggetuigen die erbij waren. In het filmpje over de Scheveningse Visafslag komt Klaas Pronk aan het woord. Lopend door de visafslag en de haven van nu doet hij zijn verhaal.

Klaas werkte zijn hele leven met vis. Als 14-jarige startte hij aan boord van een Urker vissersboot. Na tien jaar in de visserij en op de grote vaart ging hij als zelfstandige aan de slag op de visafslag. Hij kon hier meer verdienen en was ook meer thuis.

Zwaar werk

Alles ging destijds nog met de hand, vertelt Klaas. Het lossen, sorteren en tonnen rollen. De vis zat nog in houten kisten die steeds zwaarder werden, doordat ze zich volzogen met water. Het ijs werd nog in zakken met paard in wagen aangevoerd. Het filmpje wisselt de beelden uit de jaren ’50 en ’60 af met beelden van de visafslag vandaag de dag. Hierdoor wordt het verschil tussen vroeger en nu nog duidelijker. Het materiaal, de vloer, en je ziet ook geen mensen meer met een sigaret tussen de lippen tussen de gevangen vis lopen.

Het was zwaar werk volgens Klaas. Hij loopt er nog krom van. Toch is hij niet negatief over zijn werk op de visafslag. “Zou het zo weer over doen”, zegt hij. “Gelijk.”

Altijd op de hoogte blijven?