Consumentenbond: voedselproducenten 'beknibbelen' op dure ingrediënten

25 april 2024 Redactie Food Gustavo Fring via Pexels
Na krimpflatie is er nu ook beknibbelflatie. Voedselproducenten veranderen de samenstelling van producten om kosten te besparen, terwijl voor de klant de prijs niet wijzigt. “Slagroomijs met minder slagroom, hazelnootpasta met minder hazelnoten en kippensoep met minder kip”, aldus de Consumentenbond.

De Consumentenbond meldt dat sommige voedselproducten kosten besparen door de samenstelling van producten te veranderen. Ze bezuinigen op de dure ingrediënten, terwijl de prijs voor de consument niet verandert en soms stijgt. De Consumentenbond doet deze claims op basis van onderzoek van 600 producten in de supermarkt. Ze vergeleken de huidige ingrediënten met die van maximaal vijf jaar geleden. “Bij ruim één op de vier producten was de samenstelling veranderd. Vaak ging het om een kleine wijziging, maar er waren ook grote aanpassingen”, meldt de Consumentenbond.

Voorbeelden

De Consumentenbond geeft 24 voorbeelden van producten waarvan de samenstelling significant is gewijzigd. Zo zit er minder vis in de lekkerbekjes van Albert Heijn (van 75 naar 55 procent), Bertolli bevat minder olijfolie (20 naar 7 procent) en de siroop met bosvruchtensmaak van Plus bevat minder bosvruchten (van 19 naar 6 procent). Huismerken hebben met 60 procent het grootste aandeel in deze wijzigen.

Hoge grondstofprijzen

De Consumentenbond noemt dit beknibbelflatie en vindt dat producenten transparanter hierover moeten zijn naar de klant. Verschillende producenten geven op de website van de Consumentenbond een reactie. Ze noemen de gestegen grondstofprijzen als reden en geven aan dat het niet ten koste van de smaak gaat. “Het recept is vervangen door een receptuur die door consumenten als significant beter beoordeeld werd. Het is nu krokanter door een dikkere coating waardoor deze lekkerbekjes in verhouding minder vis bevatten”, geeft bijvoorbeeld Albert Heijn als reactie.

Bron: Consumentenbond

Altijd op de hoogte blijven?