Blauwe krab bedreigt Italiaanse visserij

26 oktober 2023 Redactie Vismagazine Pixabay
Waar in Nederland de Amerikaanse rivierkreeft een ware plaag is, kampen de Italianen met een andere invasieve soort, de blauwe krab. Het dier kaapt vongole en mosselen weg voor de neus van de Italiaanse vissers. De Italiaanse regering trekt 2,9 miljoen euro uit voor bestrijding.

De blauwe krab komt oorspronkelijk uit de Atlantische oceaan. Vermoedelijk is het dier via vrachtschepen in de Adriatische Zee terecht gekomen. Door de klimaatverandering zijn de watertemperaturen gestegen waardoor hier de blauwe krab nu goed gedijt. De afgelopen zomer is de aanwezigheid van het dier uitgegroeid tot een plaag voor de vissers

Vongole

De Noordelijke Podelta is een belangrijk gebied voor de visserij op de vongole (venusschelpen). 90 procent van de veraci vongole die in Europa worden geconsumeerd komen hier vandaan. En nu eet blauwe krab op agressieve wijze deze schelpdieren op. Paolo Tiozzo, vicepresident van vissersvakbond Fedagripesca-Confcooperative, schat de schade op zo’n 100 miljoen euro. “Als er geen einde komt aan de noodsituatie, dreigt er de komende drie jaar een gat van €1 miljard”, vertelt hij aan het FD.

Mosselen

Ook mosselen zijn een belangrijk product voor de Italiaanse vissers. De productie varieerde de afgelopen tien jaar tussen de 50.000 en 80.000 ton. De belangrijke regio’s zijn de Noordelijke regio’s Emilia-Romagna en Veneto en de zuidelijke regio Puglia. Ook hier houdt de blauwe krab huis. De zomer ging meer dan 50 procent van de oogst verloren en de mosselvissers vrezen voor volgend jaar aangezien de blauwe krab ook het mosselzaad opeet.

Steun Italiaanse overheid

De Italiaanse overheid heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld als steunmaatregel voor de sector en probeert ook geld van de EU te krijgen. Voor de bestrijding van de blauwe krab is 2,9 miljoen uitgetrokken. Maar het bestrijden is lastig, aangezien het dier zich zeer snel voortplant. In de Podelta worden volgens Tiozzo dagelijks zo’n 100 kilo krabben gevangen. Vissers proberen deze nu te verkopen, maar vanwege het grote aanbod is de opbrengst voor de vissers marginaal en wordt het grootste deel vernietigd.

Bron: FD

Altijd op de hoogte blijven?