Arrestaties in Spanje en Frankrijk vanwege illegale palinghandel

12 mei 2023 Redactie Vismagazine Stichting Dupan

Spaanse en Franse autoriteiten arresteerden in verschillende steden 27 personen vanwege illegale palinghandel. In totaal namen ze 1,5 ton levende en enkele tonnen ingevroren palingen in beslag en activa ter waarde van meer dan 2 miljoen euro. De arrestanten worden verdacht van een lidmaatschap van een criminele organisatie, handel in beschermde diersoorten, smokkel en witwassen. Dat laat stichting Dupan weten in een persbericht.

De Guardia Civil voerde de politieoperatie uit in samenwerking met de Franse Nationale Gendarmerie en gecoördineerd door Europol en het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). Ze deden een dertigtal gelijktijdige huiszoekingen in woonhuizen, hoofdkantoren van bedrijven en illegale kinderdagverblijven in Spanje en Frankrijk, en enkele in België en Polen.

Internationale criminele organisatie

Hiermee ontmantelden de autoriteiten een internationale criminele organisatie, waarvan de leiders een complete illegale aanvoer- en distributieketen van paling controleerden. Deze organisatie, bestaande uit glasaalvissers, commerciële managers en groothandelaren, verduisterde levende paling uit het legale circuit en leverde deze aan Chinese eigenaren van illegale kwekerijen in de regio’s Parijs en Antwerpen. Van daaruit organiseerden ze reizen voor smokkelaars die de paling in hun bagage naar Azië vervoeren.

Tijdens het onderzoek bleek dat er in totaal zo’n 14 ton jonge paling en 31 ton volwassen paling uit het legale circuit werd gehaald, met een totale legale marktwaarde van ruim 6,7 miljoen euro. De palingen zijn, zonder keurings- en traceerbaarheidsdocumenten ongeschikt voor de voedselketen. De levende paling wordt daarom teruggezet in de natuur.

Onderzoek

De onderzoeken naar de illegale activiteiten van de groep begonnen in 2021 dankzij de samenwerking tussen de Natuurbeschermingsdienst (SEPRONA) en de Franse douane, de OCLAESP van de Franse gendarmerie, toen een reeks onregelmatigheden werd ontdekt in de handel in Europese paling (Anguilla anguilla) in verschillende ontwikkelingsstadia (jonge pootvis en volwassen paling).

Paling

Paling is een beschermde soort en is opgenomen in op de CITES-lijst Appendix II (bijlage B van communautaire verordening 338/97), wat betekent dat de handel binnen de EU is onderworpen aan vangstquota, en waarbij de uitvoer ervan buiten de EU volledig verboden is. In een aantal Aziatische landen is paling echter een zeer gewild product, waarvoor handelaren tot 5.000 euro per kilo betalen. Reden waarom criminele groepen en organisaties zich al jaren op de illegale export storten.

In Nederland is meer dan 90% van de palingkweek en -handel aangesloten bij Stichting DUPAN en werkt daarmee verplicht met SEG-gecertificeerde paling. De afkomst uit verantwoorde, legale bron is daarmee gegarandeerd.

Altijd op de hoogte blijven?