Amerikaanse rivierkreeft gekookt naar Marokkaanse pellerij

9 februari 2023 Redactie Vismagazine

De Amerikaanse rivierkreeft is een ware plaag in de Nederlandse wateren. Vangen en opeten is een vaak genoemde oplossing. Onlangs ging de eerste lading gekookte rivierkreeften naar een pellerij in Marokko. “Een groot succes dat Good Fish toejuicht”, aldus de natuurorganisatie.

Aquamossel-Triton en Zeelandia’s garnalen richten zich sinds kort ook op de Amerikaanse rivierkreeft. Via Crawfish Farm Holland kwamen ze aan een grote partij rivierkreeften uit de Molenpolder. Hier hebben lokale waterbeheerders AT-KB gevraagd om de rivierkreeft op te vissen om te onderzoeken of het actief vissen op de exoot een oplossing is voor de plaag.

Uitbreiding markt

Deze partij rivierkreeften werd gekookt en kon op een vrachtwagen met garnalen ‘meeliften’ naar Marokko. Dit drukt de carbon footprint van de soort. In Nederland is nog geen mogelijkheid voor het pellen van rivierkreeft. Good Fish wil als milieuorganisatie graag dat de rivierkreeft lokaal kan worden gepeld, maar begrijpt dat het voor Aquamossel-Triton en Zeelandia’s garnalen rendabel moet blijven. “Daarnaast is uitbreiding van de marktmogelijkheden nodig om de visserij op rivierkreeft te stimuleren, om zo de schade die door deze exoot aan het inheemse milieu wordt veroorzaakt in te perken.”

En die mogelijkheden zijn er volgens de milieuorganisatie. Veel waterbeheerders vangen rivierkreeft, maar kunnen deze vervolgens niet kwijt. Dat weerhoudt ze om grote hoeveelheden te vangen. De samenwerking van Aquamossel-Triton en Zeelandia’s garnalen maakt dit wel mogelijk. De twee kunnen de rivierkreeften zowel levend als gekookt vermarkten, evenals gepeld en ongepeld.

Soorten rivierkreeften

In de Nederlandse wateren leven zeven soorten rivierkreeft. Met name de rode- en de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft komen veelvuldig voor en veroorzaken veel schade aan het ecosysteem, waterkeringen en oevers. De rode rivierkreeft is het meest geschikt voor de markt vanwege de aantrekkelijke rode kleur. Maar nu de kreeften gepeld en gekookt worden zijn er ook mogelijkheden voor andere kreeftensoorten. “Aan een gepeld staartje is het verschil echter niet te zien”, besluit Good Fish.

Bron: Good Fish

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?