Adema: ‘Stikstof beleid moet realistischer’

13 november 2023 Redactie Vismagazine Vismagazine
Piet Adema, demissionair minister van Landbouw en Visserij, bezocht zaterdag 11 november de garnalenvissers in Lauwersoog. Daar pleitte hij  voor een realistischer stikstofbeleid waarbij de nadruk niet op rekenmodellen ligt maar op de uitstoot per bedrijf.

De garnalenvisserij in Natura 2000-gebieden wordt momenteel gedoogd. Om een nieuwe vergunning te krijgen moeten de vissers de stikstofuitstoot verminderen en daarvoor nieuwe katalysatoren aanschaffen, een investering van 100.00 tot 200.000. In eerste instantie moesten alle vissers vanaf 1 oktober 2023 aan de nieuwe regels voldoen om een nieuwe vergunning te krijgen. Maar vanwege de lange levertijd van de katalysatoren en een schaarste aan monteurs die ze kunnen installeren, is dit uitgesteld tot 1 januari 2025.

Tijdens zijn bezoek aan Lauwersoog sprak Adema over deze kwestie. Vissers die de investering in de nieuwe katalysatoren al hebben gedaan hebben nog geen nieuwe vergunning gekregen. Hij spreekt van een onwerkbare situatie en vindt dat deze vissers weer een vergunning moeten krijgen. 

Ander stikstofbeleid

Ook pleitte hij voor een realistischer stikstofbeleid. Hij wil dat de nadruk komt te liggen op de daadwerkelijke uitstoot op bedrijfsniveau en minder op rekenmodellen en de kritische depositiewaarde (KDW). De visserij heeft al heel veel gedaan om de uitstoot te reduceren. “Als iedereen in Nederland tachtig procent reduceert, dan hebben we in Nederland geen stikstofprobleem meer. Vissers besparen nu al tachtig procent. Dat is een enorme opgave en een enorm resultaat. Dat moet ook een keer genoeg zijn”, besluit hij op Omroep Fryslân.

In het Dagblad van het Noorden reageert Johan Seepma, voormalig visser en voorzitter van vissersvereniging Hulp in Nood in Zoutkamp op het gesprek met de minister. “De minister heeft twee toezeggingen gedaan. De eerste is dat vissers die schoon vissen meer ruimte moeten krijgen. De tweede is dat hij zich hard gaat maken voor een goede saneringsregeling voor garnalenvissers die ermee willen stoppen.”

Ook peilde het dagblad de reacties van de vissers. Ze waren blij met de uitspraken van de minister maar zijn ook sceptisch. “Deze minister is demissionair en er komen verkiezingen aan. De minister wil voor ons gaan, maar als we dit verhaal twee jaar geleden hadden gehoord...”, besluit het Dagblad van het Noorden.

Bron: Omroep Fryslân

Altijd op de hoogte blijven?