Zoutgehalte verlagen

11 juli 2024 Anko Vos

COLUMN | In Veendam wordt magnesiumchloride (magnesiumzout) gewonnen door Nedmag. Het zout bevindt zich in een unieke zoutlaag, zo’n 2000 meter onder de grond en is het restant van een oerzee vol mineralen en zouten: de Zechsteinzee. Tot een aantal jaar geleden gebruikten we magnesiumchloride vooral voor technische toepassingen. Als vuurbestendig materiaal voor ovens bijvoorbeeld, maar ook als strooizout.

Voorheen dachten we altijd dat de voorraad zout oneindig was, maar tegenwoordig kijken we daar anders naar. Daarom kijken we nu vooral naar hoogwaardige toepassingen, waaronder voedingstoepassingen.

Keukenzout

Andere toepassingsmogelijkheden zien we onder meer in de landbouw en de voedingsindustrie. Het verlagen van het zoutgehalte (natriumchloride) in voeding is een belangrijk thema. Met magnesiumchloride kunnen we daar een oplossing voor bieden. Wat betreft zoutreductie bestaan er verschillende mogelijkheden. De makkelijkste is om het keukenzout deels weg te laten. Het zout heeft naast de smaak echter ook andere belangrijke eigenschappen. Zout heeft invloed op de houdbaarheid, textuur en de kleur. Je kunt dus niet zomaar zout weglaten.

Veendammer

We onderzoeken in welke producten we magnesiumchloride kunnen toepassen. De eigenschappen van magnesiumchloride zijn een beetje anders dan natriumchloride. Zo heeft het een wat bittere smaak. Gelukkig lukt het ons om oplossingen te vinden voor deze verschillen. Zo hebben we al een kaas op de markt gebracht, waarbij we een deel van het natriumchloride hebben vervangen (de Veendammer). Ook in vis en vlees zien we toepassingsmogelijkheden.

Broodakkoord

Bij het brood werken we mee aan een proef waarbij natriumchloride deels wordt vervangen door kaliumchloride en magnesiumchloride. De branchevereniging voor het brood (NBOV) heeft met de overheid een broodakkoord, waarin is vastgelegd hoeveel natrium en jodium wordt toegevoegd. Mogelijk wordt dit convenant aangepast. Er wordt nu nog volop getest, maar in 2025 zou elk brood ook magnesiumchloride kunnen bevatten. Wij willen met onze magnesiumchloride daar graag in een behoefte voorzien.

IFFI

Voor ons is het zaak om de voedingsindustrie beter te leren kennen. Daarom zijn we lid geworden van IFFI, het platform voor ingrediëntenproducenten. Ons motief is deels commercieel, maar we willen daarnaast vooral de branche en de mensen leren kennen. Ook willen we zoveel mogelijk kennis vergaren. Ik zie veel kansen voor magnesiumchloride. Als Nedmag zijn we echter een onbekende speler in de voedingsbranche. Daarnaast zijn voedingsproducenten een beetje huiverig voor het aanpassen van hun recepturen. Het vraagt geduld en overtuigingskracht om producenten te overtuigen.

Anko Vos is Business Development Manager bij Nedmag B.V.

Altijd op de hoogte blijven?