“Net als vorig jaar kon ook nu de start van het Oosterscheldekreeftenseizoen niet gevierd worden zoals andere jaren.” Bent u dat soort zinnen ook zo zat? Een jaar lang doen we al met z’n allen ons best en zetten we onze energie en creativiteit in om voor elk evenement, elke wedstrijd, elk feestje, elke bijeenkomst een alternatief te verzinnen. En dan eentje waar mensen aan deel willen nemen, wat nog niet meevalt; zeker niet bij online vervangers.

Een jaar lang iets anders-dan-anders organiseren omdat het gewone allemaal niet door kon gaan in het ongewone corona-jaar. Maar nu moet je voor de tweede keer iets anders verzinnen. Ik weet niet hoe het bij u zit, maar dat vind ik in mijn privéleven met verjaardagen en feestdagen knap ingewikkeld. Dus ik kan me voorstellen dat dat voor evenementen in de branche ook geldt. Er zit niets anders op, dat realiseer ik me. We zijn voorlopig nog lang niet allemaal gevaccineerd dus het zal nog even zo gaan, maar jammer blijft het wel.

Nu ook weer voor de Oosterscheldekreeft. Zeelands trots en de reden waarom we jaarlijks een thema kreeft in Vismagazine hebben, kreeg dit jaar wederom niet het verdiende onthaal. Het was uiteraard niet mogelijk om de traditionele veiling te organiseren en dus koos Stichting Promotie Oosterscheldekreeft voor een online perspresentatie, in het bijzijn van slechts één cameraman die registreerde hoe kreeftenvisser Gerrie van den Hoek de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar 2021 binnenhaalde. Uiteindelijk belandde deze via-via bij cabaretier Najib Amhali, ambassadeur van de Stichting Sawasdee. Natuurlijk vond visafslagorganisatie United Fish Auctions een manier om de kreeft te verkopen.

Net als vorig jaar maken de meeste consumenten de Oosterscheldekreeft weer zelf thuis klaar, want lekker in een restaurant eten kan nog niet (alhoewel ik op dit moment geruchten hoor over terrassen die mogelijk open gaan eind april of begin mei…). In dit blad krijgt de kreeft de nodige aandacht. Dus laten we ondanks alles genieten van dit nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen.

Altijd op de hoogte blijven?