Uitdaging, verantwoordelijkheid, vrijheid en afwisseling: dat zocht Aafke de Graaf (17) in een opleiding. De havo bracht haar dat niet. Toen Aafke de mbo-opleiding Generation Food van SVO vakopleiding food ontdekte, was ze zo enthousiast dat ze stopte met de havo en bij SVO begon. Met succes: Aafke’s hart ligt bij food én bij vis.

Foto: Aafke de Graaf

Aafke was eigenlijk van plan om de havo af te ronden, maar heel leuk vond ze de opleiding niet. Ze wilde na een dag op school graag resultaat van haar werk zien, maar kon vaak niet zeggen wat ze precies geleerd had. “Eén van mijn zussen heeft een opleiding van SVO gedaan en zij dacht dat dat ook iets voor mij zou zijn”, vertelt Aafke. “Ik ging langs bij een open avond en ik wist meteen: dit is wat ik zoek.” Aafke liet de havo schieten en begon met de voltijds mbo-opleiding Generation Food van SVO. Deze opleiding leidt studenten breed op in food, zodat ze aan de slag kunnen als bedrijfsleiders of ondernemers.

Vis is bekend terrein

Voor Aafke is de wereld van food niet nieuw. Haar vader is eigenaar van Vis van Klaas, een viswagen die al 25 jaar op een vaste plek in Dordrecht staat. Aafke stond op haar vierde al uitjes te scheppen voor klanten. “Van kleins af aan vond ik de viswagen geweldig”, zegt ze. “Ik had allerlei ideeën voor het bedrijf en wist altijd hoe het beter moest. Mijn ouders werden er af en toe gek van. Nu werk ik nog steeds twee dagen per week mee in de wagen. Samen met mijn vader en zus Mieke, die ook Generation Food volgt.”

Leiding durven nemen

Deze opleiding heeft Aafke gebracht wat ze ervan hoopte. “Je krijgt veel verantwoordelijkheden. Op de havo word je aan het handje meegenomen, bij SVO wordt veel eigen inbreng verwacht. Ik heb veel geleerd over food én op persoonlijk vlak. Ik durf nu de leiding te nemen over projecten en dat gaat goed. In de viswagen heb ik er ook veel aan: ik ken de hygiëneregels en weet meer over leidinggeven, financiële zaken en kassasystemen.”

Viswagen overnemen

Aafke liep vier stages bij verschillende foodbedrijven en ontdekte zo dat haar hart écht bij de vis ligt. “Van werken met vis word ik het gelukkigst”, zegt ze. “Ik houd van de vrijheid van de viswagen en het contact met de klanten. Ik heb nog een jaar Generation Food te gaan en wil daarna de deeltijd mbo-opleiding Visspecialist van SVO te gaan doen. Zo kan ik nog meer leren over vissoorten, bereidingstechnieken en bewerken. In de toekomst wil ik samen met mijn zus de viswagen van mijn vader overnemen. Dat zou hij ook prachtig vinden.”

Altijd op de hoogte blijven?