Vooruit kijken

7 december 2021 Michelle de Koning
Foto: Tumisu/Pixabay

Vooruit kijken, dat doen we traditioneel aan het einde van een jaar. Wat zal het nieuwe jaar ons brengen, welke ontwikkelingen verwachten we, welke trends zetten door of komen eraan. Maar dit jaar heb ik er moeite mee. Want als corona ons iets heeft geleerd, is het wel dat je niet alles kunt voorspellen. En dat vooruit kijken weliswaar nodig is, maar dat je sommige dingen desondanks niet aan ziet komen. Op het moment dat ik dit schrijf zitten we in een lichte lockdown, maar zojuist is bekend gemaakt dat de volgende persconferentie een week vervroegd wordt en dat is nooit goed nieuws, dat kun je wel voorspellen.

Juist toen de wereld in augustus, september weer een beetje op gang leek, werd de stemming weer somberder. De sluitingstijden werden vervroegd, het mondkapje kwam terug en inmiddels is de anderhalve meter ook weer ingevoerd. Als ondernemer weet u er alles van en moet u ook steeds mee met de wijzigingen. En voorlopig lopen de cijfers van besmettingen, ziekenhuisopnames en IC-bezetting nog op. Kortom: vooruit kijken wordt op deze manier somberder dan ik gewild had.

Toch kijken we in deze editie vooruit naar andere dingen. Want corona heeft invloed op wat we doen, maar andere ontwikkelingen spelen ook ene grote rol of gaan dat steeds meer doen. Zo is er de eiwittransitie. Vismagazine praat je bij over de huidige situatie en wat eraan zit te komen. Dan moet je onder meer denken aan visvervangers en kweekvis. Misschien (ook) niet iets waar u naar uitkijkt, wel iets om van te weten en rekening mee te houden.

Tot slot besteden we deze editie ook aandacht aan automatisering. De hele wereld digitaliseert en  utomatiseert en de visbranche blijft niet achter. De voordelen wegen vaak op tegen de investeringen. Zo kunnen machines helpen als je niet genoeg medewerkers kunt vinden, verkleinen ze de kans op fouten en bieden ze snelle signalering en beter inzicht. Mooie vooruitzichten, laten we ons daar op richten.

Fijne feestdagen en blijf gezond!

Altijd op de hoogte blijven?