REDACTIONEEL #1 | De januarimaand is het moment bij uitstek om de thermometer in de sector te steken. Uit de verschillende nieuwjaarsbijeenkomsten komt een wisselend beeld naar voren. Terwijl de kottervisserij uitgeput in de touwen hangt, blaken de ondernemers in handel en verwerking van optimisme. “Het economisch gewicht van onze sector ligt bij de handels- en verwerkingsbedrijven”, zei Guus Pastoor in zijn toespraak voor de conferentie van de Visfederatie. “Die sector is de afgelopen jaren tegen alle stromen in blijven groeien en genereert inmiddels een exportwaarde van bijna 6 miljard euro.”
In deze editie van Vismagazine leest u ook over de vooruitblik van Diek Parlevliet, voorzitter bestuur Nederlands Visbureau. Hij voorspelt dat het dit jaar “hard aanpoten wordt om de omzetten en marges weer op een redelijk niveau te krijgen”. Maar ook volgens Parlevliet blijven de kansen voor de Nederlandse import-, handels- en verwerkende bedrijven volop aanwezig. In Wageningen was Alex Koelewijn (stichting Dupan) opvallend positief over de resultaten van de palingsector in 2023 en de vooruitzichten van het nieuwe jaar. De schelpdiersector beschikt over een belangrijke troefkaart nu de overheid de rol van mariene eiwitten (uit schelpdieren) in de komende eiwittransitie heeft erkend.
In de loop van januari verscheen ook een bijzonder ‘visrapport’ van de Vlaamse overheid. Door volop in te zetten op de verzameling en analyse van data is de Belgische visserij “een groot levend lab, waar vissers, wetenschappers en ambtenaren in vertrouwen werken aan verduurzaming van de visserij”, aldus Hilde Crevits, de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Visserij. Nederlandse vissers keken verlekkerd naar dit daadkrachtige beleid. Hun suggestie: “Nodig minister Crevits uit in Den Haag voor een Masterclass Toekomstbestendig Visserijbeleid.”
Bij handel en verwerking ligt het accent steeds meer op voedselveiligheid en duurzaamheid. Het beleid is gericht op ALARA – as low as reasonable achievable – en dat brengt steeds meer testen (en kosten) met zich mee. De Visfederatie draagt een steentje bij door een contaminanten-database op te zetten. “Seafood is belangrijk voor milieu en gezondheid. Als consumenten erop vertrouwen dat dit ook echt het geval is en dat we meer doen dan alleen aan de wet voldoen, dan komt de boodschap over en heeft onze sector een goed perspectief”, aldus Pastoor. “Onze missie is geslaagd als we niet steeds hoeven uit te leggen dat de zeeën niet leeg zijn, dat kweekvis niet vol antibiotica zit en dat de vissector niet ten onder gaat.”