Onze Noordzee heeft volop lekkere vis te bieden. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen bracht daarom een kookboek uit: ‘Noordzeevis uit Scheveningen; Verse vangst voor een nieuwe generatie’. Studenten van onder andere SVO vakopleiding food bedachten recepten voor het kookboek, dat jongeren kennis laat maken met bekende en minder bekende vissen uit de Noordzee.

Jongeren eten weinig vis en als ze vis eten, zijn het vooral bekende soorten als zalm en tonijn. Vissoorten als wijting, schol of rode poon staan een stuk minder vaak op het menu. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen wil daar verandering in brengen. Met het kookboek ‘Noordzeevis uit Scheveningen’ laat de stichting zien welke vissoorten de Noordzee bevat en welke lekkere gerechten je ermee klaar kunt maken. Alle recepten in het boek zijn ontwikkeld door jongeren, waaronder studenten van de opleiding Generation Food van SVO. Deze voltijds mbo 4-opleiding leidt studenten op tot ondernemers of bedrijfsleiders in de foodbranche.

Stage lopen op visafdeling

Aniek van Klaveren (21) is derdejaars student aan de opleiding Generation Food. “Na de middelbare school wist ik niet welke kant ik op wilde”, vertelt ze. “Tijdens een beurs kwam ik Generation Food tegen en dat sprak me aan. Ik houd van lekker eten en in de foodbranche kun je alle kanten op. De opleiding is me goed bevallen. Ik heb op verschillende plekken stage gelopen, onder andere op de versafdelingen van de Sligro. Op de visafdeling leerde ik dat je veel meer met vis kunt dan ik had gedacht. Ik leerde vis fileren, mosselen koken, kreeft klaarmaken en andere vissoorten bereiden.”

Bijzonder gerecht voor kookboek

Via haar enthousiaste mentor bij SVO hoorde Aniek over het kookboek van Stichting Noordzeevis. “Onze klas leek het erg leuk om hieraan mee te werken”, zegt ze. “We mochten allemaal zelf een visgerecht verzinnen en daar een recept voor ontwikkelen. Ik moest er even goed over nadenken, want ik wilde er echt een bijzonder gerecht van maken. Ik houd van inktvisringen én van barbecue, dus die richting moest het op. Met hulp van mijn opa, die chef-kok is, bedacht ik een inktvisspies voor op de barbecue, gevuld met tomaat.”

Ter plekke recept bereiden

De studenten van SVO mochten hun recept bereiden in de Markthal in Rotterdam, waar SVO een eigen opleidingslocatie heeft. Stichting Noordzeevis was erbij om mee te kijken en fotografen legden de gerechten vast voor in het kookboek. “Dat was spannend, want ik had nog nooit met een hele inktvis gewerkt”, zegt Aniek. “Ik moest dat nu voor het eerst doen, terwijl mensen én fotografen met me meekeken. Gelukkig is het recept goed gelukt en was het resultaat lekker. Het boek zelf is ook prachtig geworden. Het was leuk om eraan mee te werken en het project paste perfect bij onze opleiding: zelf creatieve gerechten bedenken en die op de lekkerste manier klaarmaken.”

Voor meer informatie over de opleiding Generation Food: www.svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?