De vakmensen opleiden die de foodbranche nodig heeft. Daar staat SVO vakopleiding food voor. Daarvoor moet SVO weten met welke ontwikkelingen de branche te maken krijgt en over welke vaardigheden medewerkers in de toekomst moeten beschikken. SVO vroeg The Food Research Company daarom om een onderzoek uit te voeren naar de toekomst van SVO en van de foodsector in het algemeen.

Rinus de Rijder, onderwijsmanager bij SVO: “De wereld van food en de consument veranderen razendsnel. De klant kiest steeds meer voor gemak, gaat steeds vaker uit eten en wil pas kort van tevoren besluiten over zijn maaltijd. We zien ook dat de scheidslijn tussen retail en horeca vervaagt. Denk aan de visspeciaalzaak die ook belegde broodjes verkoopt. Mensen zijn minder op zoek naar een product en veel meer naar een oplossing. Voor versspeciaalzaken ligt daar een grote uitdaging. Het product blijft belangrijk, maar je moet producten ook om kunnen zetten in concepten.” The Food Research Company bracht voor SVO ook bedreigingen voor de foodsector in kaart. De grootste bedreiging is de enorme personeelskrapte. “Hoe kunnen we jongeren warm maken voor een baan in de visspeciaalzaak? Hoe kunnen we zorgen dat ze blijven? Opleidingen spelen daar een grote rol in.”

Toekomst van versspeciaalzaken

Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor SVO. Rinus: “Bedrijven krijgen behoefte aan medewerkers met andere vaardigheden en dat betekent dat wij onze opleidingen onder de loep moeten nemen. Mogelijk moeten we onze opleidingen breder insteken, aangevuld met specialistische trainingen. We moeten nadenken over manieren waarop we flexibeler kunnen zijn. We gaan nu samen met bedrijven en brancheorganisaties aan de slag met de uitkomsten van het onderzoek. Samen bekijken we hoe onze opleidingen er in de toekomst uit moeten zien.”

SVO vakopleiding food
Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

SVO Vakopleiding

Altijd op de hoogte blijven?