Mijlpaal

27 juni 2024 Lennart Kik

REDACTIONEEL #4 | Ik weet niet of het u is opgevallen. In de vissector hebben we een interessante mijlpaal bereikt. Begin deze maand maakte de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, bekend dat het totale mondiale volume aan gekweekte vissen, garnalen, kokkels en andere waterdieren voor het eerst hoger is dan het volume aan in het wild gevangen vis, schelp- en schaaldieren. Welbeschouwd ligt de mijlpaal al ruim een jaar achter ons, want de cijfers hebben betrekking op de mondiale oogst resp. vangst in het boekjaar 2022. In dat jaar daalde het volume van wildvangst van 91,6 miljoen ton (2021) naar 91 miljoen ton. De mondiale aquacultuurproductie steeg van 91,1 miljoen naar 94,4 miljoen ton.

Een verrassing is het bereiken van deze mijlpaal niet. Volgens visserijdeskundigen konden we er al een hele tijd op wachten, omdat de vangsten uit de visserij de afgelopen dertig jaar grotendeels zijn gestagneerd. Dit terwijl de aquacultuursector nadrukkelijk heeft geprofiteerd van een groeiende erkenning van de voedingsvoordelen van kweekvis – zoals Omega 3 en andere micronutriënten – en van een kleinere impact op het milieu vergeleken met landgerelateerde voedselproductie.

De meest voorkomende vissen die in de oceanen, zeeën, rivieren, meren en vijvers van de  wereld worden gevangen, zijn onder meer Peruaanse ansjovis, gestreepte tonijn en koolvis uit Alaska, terwijl zoetwaterkarpers, oesters, mosselen, garnalen, tilapia en garnalen de favorieten zijn bij de viskwekers. Met een aandeel van meer dan 90 procent komt het leeuwendeel van alle aquacultuurproductie voor rekening van Azië. Europa, laat staan Nederland, speelt op dit gebied een zeer bescheiden rol. De Noren mogen trots zijn op hun grote productie aan kweekzalm,  maar ook die valt in het niet bij de oogst van de Aziatische giganten. 

In deze editie vindt u onder meer een mooie reportage over kokkelvisser Andy Dekkers uit Harlingen. Een groot deel van de door Dekkers geoogste kokkels komt terecht in Spanje. Daar liggen Nederlandse kokkels vers op de vaak enorme vistafels op de verse visafdelingen in de supermarkten. Nederlandse consumenten lopen niet warm voor dit prachtproduct. Tot verbazing van Dekkers. ”Als wij op visserijdagen staan en kokkels uitdelen, vinden de meeste mensen ze wel lekker.” Alleen bij gespecialiseerde visrestaurants zijn kokkels gelukkig steeds vaker verkrijgbaar. De kokkelvisserij heeft bovendien een belangrijk milieuvoordeel. “We vissen met de hand, de visserij is kleinschalig en het brandstofverbruik is beperkt", aldus Dekkers. “Veel duurzamer dan kokkelvisserij wordt het niet.” 

Altijd op de hoogte blijven?