Met z’n allen

8 juni 2020 Michelle de Koning

‘We doen dit samen’. Het klinkt soms als een bezwering, soms als troost dan weer bijna als dreigement. Want de piek van het coronavirus afvlakken werkt alleen als we ons allemaal aan de coronamaatregelen houden. Maar of we dat nou echt sámen doen? Iedereen zit in z’n huis en maakt zich druk over zijn familie en zijn baan. Oproepen om winkeliers te steunen vinden deels gehoor, maar consumenten houden ook steeds meer de hand op de knip. Want de aankondiging van een ‘ongekende economische crisis’ die zal volgen op de coronacrisis, wekt natuurlijk geen consumentenvertrouwen op.

Maar ook dat moeten we wel uit het oogpunt van samen bekijken. Samen met uw klanten nagaan wat kan en wat niet kan, uw klanten moeten samen – op afstand – netjes in de rij wachten en niet met meer dan twee of drie mensen tegelijk de winkel binnenkomen. Uw verhuurder kan u wellicht wat tegemoetkomen als het in deze periode financieel moeizaam gaat. Op uw beurt zult u bij uw leverancier misschien eens iets aanschaffen wat normaal naar de horeca gaat, maar waarmee u nu uw klanten verrast. En ga zo maar door. We kunnen de coronacrisis alleen maar in de hand houden als we dat met z’n allen doen.

Verenigingen, zoals de KNS, de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging trekken ook samen met andere MKB-organisaties op om onder meer in Den Haag de belangen van de ondernemers te behartigen. Om dat saamhorigheidsgevoel meer kracht bij te zetten, kijken wij in deze editie over de schutting. Bedenken bakkers oplossingen waar wij iets mee kunnen? En hoe gaat het met de supermarkten sinds de grote run op wc-papier, pasta en bloem? Door te zien wat anderen doen en ervaren, kunnen we relativeren en inspireren. En ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb vooral aan dat laatste steeds meer behoefte.

Kortom, kijk naar elkaar om, op sociaal maar ook op economisch gebied. Ga na wat u kunt doen om andere ondernemers te steunen en te laten voortbestaan. Dan komen we deze crisis te boven. Zelfs al vergt dat een lange adem.

Altijd op de hoogte blijven?