Maak het leuk

27 september 2022 Michelle de Koning

In een van onze andere vakbladen (Vleesmagazine) las ik een column van Jan Nederhoed, een slager die ook bij beurzen, wedstrijden en de Koninklijke Nederlandse Slagers betrokken is. ‘Maak het leuk’ heette zijn betoog, en het was me uit het hart gegrepen. Ook zijn branche kampt met medewerkerstekorten en problemen rondom bedrijfsopvolging. Er wordt gemopperd op de praktijkopleidingen en hoewel Jan het daar deels mee eens is, spreekt hij vooral zijn collega’s aan: “Beste collega, stimuleert en motiveert u uw leerling? Geeft u uw leerling een half varken als hij of zij hierom vraagt? Bestelt u extra spierstukken of dikke lendes als de docent aangeeft dat dat nodig is? Laat u uw leerling wel eens wat worst opstoppen en met de hand afknopen? Betaalt u trouwens netjes de overuren?”

Jan beseft dat elke situatie anders is, “maar we moeten de mensen die met hart en ziel in onze branche werken koesteren, of ze nu 60 of 16 jaar zijn. Liefde voor het vak moet al op jonge leeftijd bijgebracht worden, dan hebben we er jaren plezier van”. Enthousiasme, zegt hij, werkt aanstekelijk. Mensen krijgen energie als ze leuk werk doen én met leuke mensen samenwerken. Dus mijn vragen zouden zijn: vind u als ondernemer uw werk nog leuk? Gaat u elke dag met een glimlach aan de slag? Heeft u nog zin in nieuwe plannen? Bekijkt u wel eens een andere versonderneming om een nieuw idee op te doen en betrekt u uw collega’s daarbij? Lees anders eens het mooie verhaal op pagina 10 en 11. Kaj Verhaegh heeft sinds begin dit jaar de dagelijkse leiding over Frits Vis in Geleen. “’s Ochtends kom ik hier aan, vul de toonbank, snij de vis en een uurtje later komen de mensen hier iets eten of nemen een vers stukje vis mee dat ikzelf heb klaargemaakt. Daar ben ik verliefd op geworden. Met studeren of in een kantoorbaan kom je echt niet in de buurt van dat gevoel!”
Dát gevoel moeten we op elkaar overdragen. Als vakblad doen we dat door u mooie voorbeelden te laten zien, recepten te geven en uit te nodigen voor de twee beurzen die in oktober weer de deuren openen. We hopen u zo te stimuleren om aan te sluiten bij slager Jan: “Maak uw team enthousiast, probeer u te omgeven met enthousiaste, positieve mensen. Stel doelen die goed bereikbaar zijn en benader die ook positief. Teamuitjes, workshops, cursussen, in oktober met z’n allen naar de beurs, vul maar in. Maar vooral: maak het leuk! De glimlach die u uitzendt, komt ook bij u terug.” Dat dus. Tot in oktober!

Altijd op de hoogte blijven?