Foto: Pixabay

De kottervisserij in donkerrode cijfers. Viswinkels die hun energieprijzen tot onbetaalbare hoogten zien stijgen. Matige tong- en scholvangsten en dus tegenvallende aanvoer van vis per schip zorgen voor extra onzekerheid onder vissers en in de hele keten. De afgelopen periode liep niet over van goed nieuws kunnen we wel stellen.

Maar als vakblad willen we u ondersteunen en daarom zoeken we altijd naar de positieve ontwikkelingen in de branche. Gelukkig zijn die er ook. Want uit het onderzoek van Wageningen University & Research kwamen gelukkig ook lichtpuntjes zoals de nog altijd gunstige resultaten in de mosselsector en de groei van de handel in vis. De mosselaanvoer in seizoen 21/22 steeg met twee miljoen kilo naar 33 miljoen kilo en de gemiddelde prijs steeg met liefst 37 procent. Ook de export van vis vanuit Nederland groeide in 2021 ten opzichte van 2020 met 13 procent naar een waarde van 4,4 miljard euro.

Het Nederlands Visbureau presenteerde met de resultaten van het onderzoek door onderzoeksbureau GfK naar de visconsumptie in Nederland ok lichtpuntjes want de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren is in het jaar 2021-2022 gestegen. De consumptie per persoon per jaar steeg van 9,3 naar 9,5 kilo. We blijken gemiddeld ook meer verschillende soorten vis te eten, vooral buitenshuis.

En dan zijn er nog meerdere positieve ontwikkelingen te noemen op het gebied van kweekvis, het thema van deze editie. Van nieuwe pompen voor de zalmkweek waardoor zalmen weinig tot geen stress ervaren en normaal blijven eten tot forelkweek zonder gebruik van antibiotica of groeiversnellers. Er hangt een doorbraak in de lucht op het gebied van de paling: door een zelf ontwikkelde en geproduceerde vloeibare voeding blijven de larven van de glasaal inmiddels 90 dagen in leven. En ook bij Kingfish werken ze aan voeding: ze zoeken naar een vervanging van vismeel door insecteneiwit. Alles om te zorgen voor een gezond en duurzaam product.

Mooie ontwikkelingen genoeg dus. Daarom besluit ik graag met de openingswoorden van Ruud van Diermen tijdens de Visbeurs: “We zijn hier vandaag met heel veel mensen die willen vechten voor de sector. Die saamhorigheid verbindt ons en maakt ons sterk. Toen ik vanmorgen vroeg over het beursterrein liep, dacht ik echt: de toekomst van de vishandel begint hier.” 

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?