Grote getallen

31 januari 2023 Michelle de Koning

Hoopgevende verhalen, daar lees ik er graag veel van. En hoewel artikelen over verregaande techniek mensen angst kunnen inboezemen (waar moet het heen met al die leerlingen die hun werkstukken nu door een nieuwe chatbot kunnen laten schrijven en sterker nog: bestaat mijn baan straks nog wel als het zo makkelijk wordt om teksten te maken?), kan big data ons ook verder helpen en hoop geven. Dat laat het verhaal van Michel Verschoor zien. “Dataproject maakt visserij toekomstbestendig”, is de bovenkop en dat lees ik graag in deze tijd waarin koppen boven artikelen over visserij vaak een veel minder roos­kleurig toekomstbeeld schetsen.

In het artikel spreekt Geert van der Plas, schipper-eigenaar van de boomkorkotter KW-145, de hoop en zelfs verwachting uit dat het mogelijk is op basis van data-analyse efficiënter te vissen. “Als bijvoorbeeld blijkt dat we met iets minder vaarsnelheid in een bepaald jaargetijde op een specifieke vislocatie nagenoeg hetzelfde vangen als bij hogere vaarsnelheid, dan kun je flink op brandstof besparen.” Met de data die nu door Belgische en Nederlandse kotters verzameld wordt, kunnen ook vistechnieken vergeleken worden en het gedrag van vis beoordeeld worden. Ook dat draagt bij aan gerichter varen en vissen.

Bovendien brengt deze data-analyse nog een groot voordeel: visserij en wetenschap hebben er beide iets aan. Waar deze partijen nu soms nog tegenover elkaar staan, worden vissers met dit fulltime onderzoek onderdeel van de wetenschap. En meningsverschillen tussen vissers en wetenschappers zullen op basis van harde cijfers kleiner worden, of zelfs verdwijnen, zo is de hoop.

Natuurlijk moet het project zich nog bewijzen, maar de initiatiefnemer ziet al resultaten. Ook voor de vishandel. Want met alle slimme data kunnen ook weer andere toepassingen gemaakt worden. denk bijvoorbeeld aan handelaren die aan de hand van alle gegevens bijvoorbeeld een optie kunnen nemen op een specifieke vangst door bijvoorbeeld per kilo wat extra te betalen. “De visser krijgt zo de gelegenheid zijn vangst met meerwaarde te verkopen nog voordat de visafslag in zicht is. Daarbij zit de handel op de eerste rij.”

Een mooi voorbeeld van innovatie in de branche waar de hele keten baat bij heeft. Een lichtpuntje in deze donkere tijden.

Altijd op de hoogte blijven?