Joey van der Plas (19) ging aan de slag bij Vishandel Koning in Rijswijk, omdat hij meer uren wilde maken dan in zijn vorige baan. Niet alleen kon hij bij de vishandel fulltime aan het werk, hij begon ook meteen met de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO vakopleiding food. “Ik denk dat ik mijn vak heb gevonden.”

Na de middelbare school werkte Joey in een restaurant, maar hij wilde graag meer werken. Hij ging op zoek naar een nieuwe baan en reageerde op een vacature bij Vishandel Koning in Rijswijk. Op aanbeveling van zijn moeder, die zelf van jongs af aan in de visbranche werkt.

Joey had een goed gevoel bij de vishandel en werd aangenomen. “Mijn baas, Kees Koning, bood me aan om ook meteen met de opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO te starten”, vertelt Joey. “Het was eigenlijk niet mijn bedoeling om weer naar school te gaan, maar dit vond ik een goede kans. Ik kon meer leren over mijn werk en ik vond het een mooi teken van vertrouwen. De opleiding vindt plaats in Volendam, op vijf minuten rijden van mijn huis. Ideaal, want zo is het prima te combineren met het werk. Ik rijd elke dag al naar Rijswijk, dus het is handig om voor school op Volendam te blijven.”

Zelfvertrouwen kweken

Zowel bij Vishandel Koning als bij SVO voelde Joey zich meteen thuis. De combinatie van werken en leren bevalt hem prima. “Op school leer ik veel en ik kan alles direct toepassen in mijn werk”, zegt hij. “Ik weet veel over soorten vis, ik weet wanneer vis echt vers is, aan welke kwaliteitseisen het product moet voldoen en wat er komt kijken bij transport en bewaren. Ik vind het fijn dat de trainers/docenten bij SVO de tijd voor me nemen. Ze leggen de stof goed uit, zorgen voor goede begeleiding en leggen me uit waarom ik iets goed of fout doe. Dat geldt ook voor mijn werkgever. Kees neemt de tijd om mij dingen te leren, laat me veel zelf doen en kijkt niet steeds op mijn vingers. Dat geeft zelfvertrouwen. Ik mag fouten maken, als er ik er maar van leer. Dat is een fijn gevoel.”

Meer leren

Joey rondt dit jaar zijn opleiding bij SVO af. Als hij de kans krijgt, zou hij door willen stromen naar de mbo 3-opleiding Visspecialist. Hij denkt er ook over om in de toekomst voor zichzelf te beginnen. “Ik zit nu helemaal op mijn plek bij Vishandel Koning”, zegt Joey. “Ik heb een goede baas en leuke collega’s en klanten. Vis is een prachtig product en ik wil er nog veel meer over leren. Later iets voor mezelf starten lijkt me mooi. Wie weet, gaat het daar ooit van komen.”

Altijd op de hoogte blijven?