Niemand kan er meer omheen: het is noodzakelijk dat we duurzamer gaan leven. SVO vakopleiding food wil haar verantwoordelijkheid hierin nemen. Duurzaamheid maakt deel uit van al onze opleidingen, zodat studenten kritisch leren nadenken over duurzaamheid en een groenere aanpak in hun visspeciaalzaken introduceren.
Dat er veel te winnen is op het gebied van duurzaamheid is duidelijk. “Kijk alleen maar naar voedselverspilling”, zegt Rinus de Rijder, onderwijsmanager bij SVO. “Wereldwijd gaat er elk jaar 750 miljard euro aan goede etenswaren verloren. Die verspilling staat gelijk aan 8 procent van de totale CO2-uitstoot ter wereld. Hier moeten we iets aan doen en daarvoor is een gedrags- en cultuuromslag nodig. Als vakopleiding nemen we daar onze verantwoordelijkheid in. We kunnen het probleem niet alleen oplossen, maar we kunnen wel bijdragen aan bewustwording bij mensen.”
Duurzaamheid in opleidingen
Duurzaamheid zit verweven in alle visopleidingen van SVO. Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het beter portioneren van vis en het adviseren van klanten over hoeveelheden. “Veel klanten kopen meer dan ze nodig hebben”, zegt Rinus. “Zonde! We leren onze studenten daarnaast over duurzame verpakkingsmaterialen, we geven masterclasses over duurzaamheid en we denken na over slimme technieken om de houdbaarheid van producten te verbeteren. We vinden het belangrijk dat studenten kritisch na leren denken over wat echt duurzaam is. Je kunt bijvoorbeeld wel duurzaam gevangen zalm uit Canada inkopen, maar is dat zinvol als die vis vervolgens ingevlogen wordt?”
SVO is ook lid geworden van de Stichting Noordzeevis, met als doel onbekende vissoorten meer onder de aandacht te brengen. “Door buiten de gebaande paden te denken kunnen we echt verbeteringen realiseren.”
- Rinus de Rijder,
- onderwijsmanager SVO vakopleiding food
- Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
- Tel. 030-2758101
- info@svo.nl | www.svo.nl
- Twitter: @SVO_Opleidingen