Circulaire toekomst

7 november 2023 Johan Nooitgedagt, Voorzitter Vissersbond

De visindustrie heeft duurzaamheid en het verminderen van verpakkingsafval hoog in het vaandel staan. Van verse vis tot gebakken lekkernijen, er worden nu circulaire oplossingen toegepast die niet alleen het milieu helpen maar ook voordelen bieden voor ons allemaal.
De visverpakkingsindustrie is een toonbeeld van hoe circulaire oplossingen de standaard kunnen worden. Voorheen werd verse vis vaak verpakt in een veel te overvloedige hoeveelheid plastic, wat een enorm negatief effect had op onze oceanen en dieren in het wild. Vandaag de dag zien we vocht- en vetwerend karton dat plastic bakjes vervangt, een geweldige stap voorwaarts. Dit vocht- en vetwerende karton is een duurzaam alternatief. Het beschermt de vis op vergelijkbare wijze als plastic, maar het heeft niet dezelfde verwoestende impact op het milieu. Het kan worden gerecycled en past in een circulaire economie waarbij materialen worden hergebruikt en de afvalberg wordt verminderd.

Ook voor gebakken vis zijn er duurzamere verpakkingsoplossingen. Steeds vaker zien we papieren voedselverpakkingen, ook voor gebakken vis. Deze papieren verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar, waardoor ze een uitstekend alternatief zijn voor plastic verpakkingen. Het is een win/win situatie voor het milieu en de consument, want wie wil er nu niet genieten van heerlijke gebakken vis zonder schuldgevoel over het gebruik van plastic?

Duurzame verpakkingen moeten niet alleen mi­lieuvriendelijk zijn, ze moeten ook bijdragen aan een circulaire economie. En hier komen navulbare verpakkingen om de hoek kijken. Stel je voor dat je je vis koopt in een stevige, herbruikbare container die je keer op keer kunt bijvullen bij je favoriete viswinkel. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook voordeliger zijn voor consumenten op de lange termijn. Een kleine gedragsverandering kan een grote impact hebben. Navulbare verpakkingen zijn een prachtig voorbeeld van hoe we onze consumptiepatronen kunnen veranderen voor een duurzamere toekomst.

Nu vraag je je misschien af: “Wat levert dit allemaal op? Is duurzaamheid echt de moeite waard?” Absoluut! Er zijn meerdere voordelen aan het streven naar duurzame verpakkingsoplossingen. Ten eerste draagt het bij aan het verminderen van plastic afval dat anders in onze oceanen en ecosystemen terechtkomt, waardoor zeedieren en vogels beschermd worden. Ten tweede bevordert het de bewustwording bij zowel bedrijven als consumenten, waardoor we samen beter kunnen zorgen voor onze planeet.

Duurzaamheid loont ook financieel. Het verminderen van verpakkingsafval kan bedrijven helpen kosten te besparen op lange termijn, omdat herbruikbare, recyclebare en composteerbare materialen steeds meer toegankelijk en economisch haalbaar worden. Verder speelt duur­zaam­heid een rol in het opbouwen van een positief imago voor bedrijven, wat kan resulteren in een loyale klantenkring die de inzet voor het milieu waardeert. Door vocht- en vetwerend karton, papieren verpakkingen en navulbare containers te gebruiken, tonen we dat duurzaamheid mogelijk én de moeite waard is.

Laten we blijven streven naar een wereld waarin verpakkingen ons verleiden, informeren en beschermen, op een manier die onze planeet en toekomstige generaties respecteert.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Altijd op de hoogte blijven?