Als driejarige wilde Frans Bekema (37) al visboer worden. Die droom maakte hij waar. Momenteel runt hij de visafdeling van Jumbo Kooistra in Bolsward. In februari rondde hij cum laude de mbo-opleiding Visspecialist van SVO vakopleiding food af. 

De vader van Frans Bekema had een voorliefde voor vis en zijn zoon stak hij al jong met die passie aan. Elke herfstvakantie deden vader en zoon mee aan de Visserijdagen in Workum, waarbij ze een week lang visten op zee. “Al van kleins af aan wilde ik visboer worden”, vertelt Frans. “Ik had altijd bijbaantjes in viszaken en ik hielp vanaf mijn zesde de Stavoorse visspecialist Doede Bleeker op de visafslag in Workum. Hij is helaas plotseling overleden en twee jaar geleden volgde ik hem op als afslager. Een grote eer.”

Vis is prachtig product

Vanaf zijn zestiende voer Frans zes jaar de wereld rond als kok bij de marine en na thuiskomst had hij jaren een viskraam. “Vier jaar geleden hoorde ik dat Jumbo Kooistra in Bolsward een verse visafdeling begon”, zegt Frans. “Dat zag ik zitten en ik run de afdeling sindsdien met veel plezier, samen met fijne collega’s. Vis is een prachtig product en je kunt er zoveel moois van maken. Zo maken we elke dag verse sushi, heel populair bij klanten. Ik word ontzettend blij van haring snijden, vis fileren en klanten adviseren en ik vind het geweldig om mensen blij te maken met een mooie moot vis.”

Andere visgekken ontmoeten

Jumbo vroeg Frans anderhalf jaar geleden of hij een opleiding wilde doen, zodat hij zich verder kon ontwikkelen. Frans: “Toen ik de mbo 3-opleiding Visspecialist van SVO zag, was ik meteen enthousiast. Dat was een mooie kans om me nog verder te verdiepen in het vak.” In januari vorig jaar startte hij met de opleiding en dat bleek een schot in de roos. “Eindelijk kwam ik meer visgekken tegen”, zegt hij. “Normaal snapt niemand iets van mijn liefde voor vis en moet ik steeds uitleggen waarom ik het zo’n mooi vak vind. Nu zat ik opeens bij vijftien mensen in de klas die net zo gek waren van vis als ik. Geweldig.”

Nog betere producten

Frans leerde veel van de opleiding, die hij net voor de coronatijd afrondde. “Zo leerde ik veel over de theorie achter vis en nog betere fileertechnieken”, zegt hij. “Leren werken met andere soorten vis dan ik gewend ben vond ik ook heel interessant. Ik dacht dat ik alle vaardigheden beheerste, maar tijdens de opleiding ontdekte ik hoe ik producten nog beter kan maken. Ik vond het enorm leerzaam én leuk en ik baal dat de opleiding erop zit. Ik zou in de toekomst graag jongeren enthousiast willen maken voor de vis, bijvoorbeeld als SVO-docent. Zo kan ik bijdragen aan het voortbestaan van ons vak.”

Foto: Frans Bekema

 

Altijd op de hoogte blijven?