Visspecialiteitenzaak Van Oursouw verruilt zithoek voor luxe open keuken

29 juni 2021

Van kleine winkel tot topzaak. Frans en Colinda van Oursouw en zoon Bram hebben iets bijzonders neergezet. Hun visspecialiteitenzaak Van Oursouw in Tilburg straalt luxe uit en biedt een uitgebreid assortiment van verse Vis en traiteursproducten aan. De nieuwe, luxe open keuken in de winkel maakt het geheel compleet.

Foto's: Emondt KMI

Voordat de familie de luxe viswinkel startte, was Frans van Oursouw achttien jaar lang inkoper bij de Makro en ISPC. “Ik heb delicatessen en vis ingekocht over de hele wereld. Nadat onze zoon Bram geboren was, wilde ik graag wat meer thuis zijn. Ik besloot een viszaak te beginnen en kreeg de kans om dit bedrijf in Tilburg over te nemen. Het was een kleine winkel en daar hebben we een topzaak van gemaakt.”

Aanvankelijk hadden Frans en Colinda ook twee verkoopwagens, maar die besloten ze na vijf jaar te verkopen. “We wilden ons helemaal op de winkel fixeren. Ons uitgangspunt is om topkwaliteit te bieden. We hebben onze winkel twee keer door Emondt-KMI laten verbouwen tot uiteindelijk dit fantastische resultaat.” Ze zijn erg te spreken over de samenwerking met Emondt-KMI. “Wij vinden dit echt een topbedrijf. Alles klopt helemaal en ook de afwerking is prachtig. Er is altijd een luisterend oor en de medewerkers staan overal voor open.

Op aanraden van zoon Bram besloot de familie een paar jaar geleden een nieuw concept aan de speciaalzaak toe te voegen. “Pap”, zei Bram tegen mij, “Wij moeten aan de toekomst denken en met onze tijd meegaan. De mensen willen graag sushi en maaltijden. Laten we ons totaalassortiment optimaliseren.”

Sushi

Emondt KMI_Van Orsouw_3

Zijn ouders besloten te luisteren. “De tendens is dat de eetgewoonten veranderen. Klanten willen graag minder vaak zelf koken en kiezen voor kant-en-klaar maaltijden. Daar zijn we helemaal op ingesprongen. Wij bieden nu een breed assortiment dat uitgebreider is dan alleen de verkoop van vis en schaal- en schelpdieren. We verkopen zoveel sushi, dat drie medewerkers de hele dag door sushi maken. Daarnaast hebben we twee koks in dienst, die complete maaltijden bereiden. Daarbij gaat het zowel om voor-, hoofd- als nagerechten. Alle maaltijden worden heel mooi opgemaakt, zuurstofarm verpakt en gepresenteerd in ons zelfbedieningsmeubel.

Frans heeft nooit spijt van de verbreding van het assortiment gekregen. “Dit concept zie je nergens in Nederland. We hadden al een hele goedbezochte winkel en sinds de uitbreiding is het alleen maar drukker geworden.” Dat vergt een strakke planning. “We beginnen iedere dag om vier uur ‘s ochtends en om acht uur ’s avonds gaat pas het licht uit. Maar de dagen vliegen voorbij. Op vrijdag bedienen we wel 550 klanten. Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat er altijd voldoende voorraad is. We vinden het niet prettig om ‘nee’ te verkopen. De toonbank moet de hele dag vol liggen.”

Twee jaar geleden is de winkel helemaal verbouwd. “Toen hebben we een grotere toonbank geplaatst met een duidelijkere indeling. De schaal- en schelpdieren liggen voor het raam, net zoals in Frankrijk. Bij binnenkomst zien de klanten direct de verse vis liggen. Daarna volgen de tapas en gemaksproducten, zoals nasi, bami, pasta’s en gevulde schelpen. Vervolgens zien klanten ons sushi-assortiment, waarna ze bij de kant-en-klaar maaltijden komen. Ook hebben we nog 2,5 meter aan diepvriesruimte met onder andere gamba’s en soepen. In onze wandkast presenteren we allerlei wijnen en delicatessen. Ons hele assortiment is duidelijk te zien en onze toonbank straalt luxe uit.”

Open keuken

Emondt KMI_Van Orsouw_2

Onlangs vond een tweede verbouwing plaats, wederom door Emondt KMI. De ondernemers wilden van de zithoek een grote, open keuken maken. Frans: “Dit komt vooral door de snelgroeiende vraag naar maaltijden. Daardoor zagen we het als een goede kans om onze keuken uit te bereiden en meer naar de voorgrond te verplaatsen.

In het verleden werden alle maaltijden in de keuken achterin de winkel bereid. “Klanten konden wel zien dat er iets in de keuken gebeurde, maar niet precies wat. We hebben nu een mooie, nieuwe, luxe, professionele open keuken waarin onze koks alle soepen, maaltijden en pasta’s voor het oog van de klant bereiden. Dat zorgt voor veel meer beleving en omzet. Mensen vinden dat prachtig.” De nieuwe keuken is helemaal ontworpen en gebouwd in de stijl van de winkel. “Alles ziet er strak en professioneel uit. We hebben gekozen voor koper- en zilverkleurige tegels.” Nu hun bedrijf klaar is voor de toekomst, doen Frans en Colinda een stapje terug. “Onze zoon Bram neemt de zaak van ons over. Hij komt in een gespreid bedje.”

Emondt KMI logo_klein

Emondt KMI Fresh Food Interiors
Prinsenweide 13-25
7317 BA Apeldoorn
emondt-kmi-freshfoodinteriors.nl/projecten/visspeciaalzaken

Altijd op de hoogte blijven?