Het bakken van vis hoeft niet complex te zijn, zolang je enkele richtlijnen volgt. In dit artikel zullen we je in een paar simpele stappen laten zien hoe je de perfecte gebakken vis kunt bereiden. Een koekenpan voor het bakken van vis is een goede keuze. Lees verder hoe je op de juiste manier vis kunt bakken!

Vissoorten

Vissoorten zoals zeetong, pladijs en schartong zijn uitstekend te bakken met vel. Door je vis met vel en op de graat te bakken, krijg je bovendien meer sappigheid en smaak. Wil je visfilet zonder vel bakken? Bescherm deze dan tegen uitdroging door deze te bedekken met bloem. Vettere vissoorten zoals inktvis, tongschar en tarbot kun je zonder bloem bakken. Als je een grote en magere vissoort wilt bakken, zoals bijvoorbeeld schelvis of zeeduivel, is het het beste om deze eerst in moten te snijden. Deze vissoorten zijn wat dikker en zullen daardoor ook minder snel uitdrogen. Op zoek naar heerlijke visrecepten? Er zijn genoeg recepten online te vinden. Probeer er eens een aantal uit!

In enkele stappen naar de perfect gebakken vis

Om de perfect gebakken vis te bereiden, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen. Dep de vis droog voordat je gaat bakken en breng op smaak met zout en peper. Hoewel veel mensen vis in een grote koekenpan bakken, is het juist aan te raden om de vis te bakken in een pan die ongeveer dezelfde grootte heeft als de stukken vis. Als je de vis in een te grote pan bakt, zal de boter namelijk sneller verbranden.

Boter bij de vis

Het is het beste om de vis te bakken in boter, omdat dit ervoor zorgt dat de vis niet uitdroogt en extra smaak en smeuïgheid toevoegt. Als je vis iets langer wilt laten garen, blijft deze toch lekker sappig als je boter gebruikt om te bakken. Als je echter de voorkeur geeft aan olie in plaats van boter, gebruik dan bij voorkeur arachideolie. Deze olie heeft een neutrale smaak en zal de smaak van de vis niet overheersen.

Baktijd en temperatuur

De baktijd en temperatuur voor het bakken van vis hangt af van de dikte van de vis. Voor dunnere vissoorten is het beter om op hoog vuur te bakken, terwijl je voor dikkere vissoorten of stukken het vuur wat lager kunt zetten. De baktijd varieert uiteraard ook afhankelijk van de dikte van de vis. Over het algemeen bak je een filet van 100 gram aan beide kanten ongeveer twee minuten. Om de vis of visfilet mooi in zijn geheel te houden, is het het beste om de vis tijdens het bakken maar één keer om te draaien. Als je de vis op de huid bakt, begin je altijd met de velkant naar beneden. Zodra het visvlees net niet meer doorschijnend is, weet je dat de vis gaar is. Net als bij het bakken van vlees, is het ook bij vis belangrijk om deze na het bakken even te laten rusten. Werk je gebakken vis vervolgens af met een beetje citroensap en geniet ervan!

Altijd op de hoogte blijven?