Urker Vishandel G.Koffeman brengt Schotse zalm naar Nederland

24 augustus 2021 Naomi Heidinga

Het pareltje onder de zalm, dat is de Wester Ross-zalm. Met een prachtige structuur, kleur en ongeëvenaarde smaak. Met dank aan de natuurlijke manier waarop de zalm wordt gekweekt. De vis krijgt de tijd om te groeien en wordt handmatig gevoerd met natuurlijke voeding. Urker Vishandel G.Koffeman is de enige leverancier in de Benelux.

De Wester Ross-zalm is een semi-wilde vis en wordt gekweekt in Schotland. “De vis wordt gehouden in grote bassins in een baai met een uitloop naar de zee,” vertelt sales manager René Semper van Urker Vishandel G.Koffeman. “De vis groeit daar op van net uit het eitje tot volwassen zalm. De vissen worden op natuurlijke wijze gevoed, dus zonder kunstmatige toevoegingen. Ze krijgen geen anabolen, groeihormonen of medicijnen. Dat betekent dat het langer duurt tot de vissen groot genoeg zijn, maar die tijd krijgen ze ook.”
Gedurende hun leven helpen lipvissen of wrasse om de zalmen gezond te houden, op een biologische manier. De wrasse en zalmen leven in symbiose: de wrasse eten de zeeluizen die de zalm kunnen schaden. “Er wordt alleen gebruik gemaakt van wild gevangen wrasse die in dezelfde wateren zwemt. Door zorgvuldig te vissen, wordt bijvangst voorkomen. Er worden alleen volwassen wrasse gebruikt, zodat de populatie gezond blijft.”

Handmatig voeren

G.Koffeman_adv Vis 6-2021_2

De zalmen worden op een andere manier gevoerd dan gebruikelijk bij fishfarms. “In plaats van machinaal worden de Wester Ross-zalmen handmatig gevoerd. Het voordeel van handmatig voeren is dat je de gezondheid en gesteldheid van de vissen beter in de gaten kunt houden,” vertelt Semper. “De vissen worden tijdens het opgroeien zoveel mogelijk met rust gelaten, om stress bij de dieren tegen te gaan. Ook wordt zo voorkomen dat de kwetsbare slijmlaag op de huid van de vissen wordt beschadigd. Wanneer je de vissen teveel ‘in handen hebt’, wordt dit slijmlaagje aangetast.”

Deze manier van viskweken komt wel met een prijs. “Het is een premiumvis, dus daar betaal je ook naar. De positionering van de vis is belangrijk, alleen zo kun je deze exclusieve zalm goed in de markt zetten. Deze Schotse zalm wordt met behulp van storytelling aan de man gebracht. Het is belangrijk om het verhaal achter de vis te vertellen.”

Ongeëvenaarde smaak

G.Koffeman_adv Vis 6-2021_3

Dat verhaal gaat niet alleen over de manier waarop de vis wordt gekweekt. Even belangrijk is de kwaliteit van het vlees, niet voor niets gaat het om een premiumzalm. “De kwaliteit van het vlees is uitzonderlijk, het heeft een ongeëvenaarde smaak. Daarnaast heeft het vlees een mooie structuur: het vlees is stevig en bij het verwerken van de vis komen er geen scheuren in het vlees, zoals soms wel het geval is bij Noorse zalm. Het vlees heeft een diepe kleur en het vetgehalte ligt wat hoger dan bij andere zalm. Het is daarom bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld sashimi en sushi. Heb je deze zalm eenmaal geproefd, dan wil je niet anders meer!” Het exclusieve karakter van de vis wordt onderstreept door de verpakkingswijze. De zalm wordt verkocht in exclusieve houten kratten.

Vishandel G.Koffeman is zo’n vijf jaar geleden begonnen met de verkoop van de unieke zalm. “We hebben de farm bezocht en waren direct overtuigd. De manier van kweken, de smaak en de mensen achter Wester Ross-zalm gaven de doorslag,” vertelt Semper. “Wat betreft visie en bedrijfsvoering passen Wester Ross en G.Koffeman uitstekend bij elkaar. Het zijn beide familiebedrijven, met een rijke historie en de kwaliteit staat voorop.”

De vishandel richt zich op de verkoop van exclusieve vis. “We verkopen enkel de beste kwaliteit vis. Dat levert duurzame relaties op met onze klanten. Ze kunnen erop vertrouwen dat de kwaliteit altijd goed is. Tot dusver richtten we ons met deze zalm vooral op het buitenland. We zijn exclusief verkoper van de Wester Ross-zalm in de Benelux, Spanje, Italië, Polen en Scandinavië. Vooral in Spanje en Italië, vislanden bij uitstek, slaat onze vis enorm aan. Gezien de enthousiaste reacties van bijvoorbeeld chefs in toprestaurants door heel Europa, willen we ook in Nederland de vis gaan promoten.”

Familiebedrijf

G.Koffeman_adv Vis 6-2021_4

G. Koffeman is een familiebedrijf en bestaat al meer dan veertig jaar. Het bedrijf gaat voor duurzame relaties met klanten én leveranciers. “Wij kopen onze producten wereldwijd direct bij de bron. Zo kunnen we kwaliteit en betrouwbaarheid garanderen, en dat tegen een concurrerende prijs.” De vis wordt uitvoerig gekeurd en er wordt gewerkt met gecertificeerde partners. “Onze grote kracht is onze eigen productiefaciliteit, gevestigd op Urk, de visserijhoofdstad van Nederland. Wij verwerken onze vis zelf en houden hierdoor een sterke grip op de hele keten, van inkoop tot verwerking, van voorraadbeheer tot verpakking.”

G. Koffeman heeft flexibiliteit hoog in het vaandel staan en speelt in op de wensen van klant, of het nu gaat om mixed pallets of full loads. Semper: “We gebruiken enkel verse producten in ons proces en richten ons niet op de massaproductie. Daarom kunnen wij vol overtuiging zeggen dat we kwaliteit kunnen bieden.” 

G.Koffeman_logo

Urker vishandel G. Koffeman B.V.
Riepel 2
8321 MR Urk
+31 (0)527 690361
gkoffeman.com

 

Altijd op de hoogte blijven?