Tips voor het bewaren, invriezen en ontdooien van vis

7 augustus 2023 Partner content Mike Bergman via Unsplash

BEDRIJFSINFORMATIE | Hoe lang kun je vis in de koelkast bewaren? Wat kun je het beste doen als je vis wilt invriezen of ontdooien? Dit zijn veelgestelde vragen en het is handig om daar het antwoord op te weten. Je wilt namelijk niet dat iemand ziek raakt. Horeca ondernemers kunnen bijvoorbeeld koelcel kopen bij Vinkoelenvriezen om de vis zo lang mogelijk goed te houden. Er is namelijk een breed assortiment aan koelcellen die perfect zijn voor vis. Laten we eens kijken naar een aantal tips die ervoor zorgen dat verse vis zo lekker en goed mogelijk blijft. 

Over vis

Vroeger aten mensen vooral vlees, maar de laatste jaren wordt vis steeds vaker gekozen als maaltijd. Dat is niet zo gek, want vis is lekker, makkelijk te bereiden en je kunt er verschillende gerechten mee maken. Er zijn ontzettend veel vissoorten die je op verschillende manieren kunt klaarmaken. 

Soorten vis

We eten vis vaak als avondeten of lunch, en het is ook een geliefd tussendoortje in Nederland. Denk maar aan de Hollandse Nieuwe, kibbeling of een stukje vis op een toastje. Er zijn ontzettend veel manieren om vis klaar te maken, zoals bakken en braden. Maar hoe lang kun je vis precies in de vriezer bewaren? En wat is de beste manier om vis in te vriezen zodat de kwaliteit goed blijft?

Kan ik vis invriezen nadat ik het heb gekookt?

Als je een gerecht met vis hebt gemaakt en er zijn restjes over die je wilt invriezen, dan kan dat, maar alleen als de vis vers was voordat je hem kookte. Het is belangrijk om te weten dat ontdooide producten, inclusief vis, niet opnieuw ingevroren mogen worden. Zorg ervoor dat je de restjes snel laat afkoelen en binnen een uur in de koelkast plaatst. Zodra de restjes zijn afgekoeld, kun je ze direct invriezen. Houd er wel rekening mee dat het opnieuw invriezen van gekookte vis de smaak en kwaliteit kan beïnvloeden.

Hoe kun je vis laten ontdooien?

Als je vis wilt laten ontdooien, leg hem dan niet zomaar in de keuken of in warm water. Er zijn twee veilige en snelle manieren om vis te ontdooien. Grote stukken vis kun je in de koelkast laten ontdooien of de magnetron gebruiken. Kleine vissen of filets hoeven niet helemaal ontdooid te zijn voordat je ze verder gaat bereiden. Het is het beste om het visvlees nog half bevroren te snijden.

Hoe kun je checken of vis nog goed is om te eten?

De beste manier is om te ruiken en proeven. Als de ogen van de vis troebel of melkachtig zijn, is de vis niet meer goed. Als de vis er slijmerig en melkachtig uitziet, is dat ook een teken dat hij niet meer goed is. Als de vis sterk naar vis ruikt, is hij niet vers. Het is normaal dat vis een beetje slijmerig is en naar vis ruikt, maar als dit erger is dan normaal, kun je de vis beter niet eten. Als je twijfelt, is het verstandig om de vis niet te eten. Verse vis kan binnen 36 uur na aankoop gegeten worden als je hem goed koel bewaart. Als de vis langer dan 4 uur op kamertemperatuur heeft gestaan, is hij niet meer veilig om te eten en moet je hem weggooien.

Altijd op de hoogte blijven?