Pieter Pooyé kan met zijn bakoven precies frituren zoals hij wil

27 mei 2024 Partner content De Kuiper
Dat Dongen en omgeving één viszaak telt, vindt niemand erg. Liefhebbers zijn namelijk dolgelukkig met Vishandel Pieter Pooyé, want de producten en service zijn top en de winkel is om door een ringetje te halen. Vooral de kibbeling is populair, onder meer dankzij de bakoven én de manier van frituren.  

Wie bij Vishandel Pieter Pooyé door de voordeur komt, stapt niet zomaar een winkel binnen. Dit familiebedrijf in het Brabantse Dongen is het resultaat van een eeuw ervaring in de visserij en de visdetailhandel. “Mijn overgrootvader was eerst visser en heeft later op deze plek een viszaak geopend, zo’n negentig jaar geleden”, zegt Pieter Pooyé, die de winkel zestien jaar geleden overnam van zijn neef. Daarvoor werkte hij vijftien jaar in de zaak van zijn vader in Oosterhout. “Ik vind alles aan dit vak mooi; van de producten tot de uitstraling van de winkel en zelfs het poetsen.”

De visspeciaalzaak staat letterlijk en figuurlijk midden in het dorp. “We hebben veel vaste klanten en kennen elkaar bij naam. De mensen houden van lekker eten en omdat we ons werk goed doen en een fantastisch team hebben, blijven ze terugkomen.”

Vertrouwde bakoven

De Kuiper bakoven Vishandel Pieter Pooyé (4) (© De Kuiper)

Vishandel Pieter Pooyé staat bekend om verse vis, salades, kant-en-klare maaltijden maar vooral ook gefrituurde vis. Voor dat laatste vertrouwt de ondernemer op zijn bakoven van De Kuiper. Eén van de hardlopers uit de frituur is kibbeling. “Dat komt ten eerste omdat we kabeljauw gebruiken, waar we mooie stukjes van snijden, geen overblijfsels. Naast goed  beslag en lekkere kruiden is het net zo belangrijk om netjes te frituren: de vis rustig in de olie doen, kruimels er op tijd uithalen en de stukjes los van elkaar houden. En het is ontzettend belangrijk dat de olie goed op temperatuur blijft, maar dat is met deze installatie nooit een probleem.”

Perfecte ketels

Ducate @ Peter Pooye╠ü (Dongen, Maart2024)-23 (© De Kuiper)

Pooyé frituurt zijn vis al zes jaar in een Nuance HR visbakoven van De Kuiper, met daarin twee ketels van 750 millimeter breed en 160 millimeter diep. “Dat is perfect. Ik heb vroeger met diepere ketels gewerkt waar 45 liter olie in moest. In deze ketels van De Kuiper gaat 30 liter en dat is voldoende. We kunnen heel fijn bakken, want de ketels hebben voldoende power waardoor de olie goed op temperatuur blijft. Donderdag, vrijdag en zaterdag gebruiken we beide ketels, maar doordeweeks kunnen we prima met één ketel uit de voeten, ook als het druk wordt.

Juiste keuze

Ducate @ Peter Pooye╠ü (Dongen, Maart2024)-12 (© De Kuiper)

Wat gaf voor de visspecialist de doorslag om voor De Kuiper te kiezen? “Ik heb met de vertegenwoordiger verschillende zaken in de omgeving bezocht. Wat ik vooral heb gevraagd: ben je tevreden met de visbakoven en de service? Toen was het voor mij duidelijk. We hebben sindsdien nooit problemen gehad, dus het was de juiste keuze.”

Kijk voor meer informatie op de website van De Kuiper. 

Altijd op de hoogte blijven?