Met een hypermoderne vriesinstallatie en slimme verpakkings- en bewerkingslijnen ontzorgt Diepvries Urk de klant. Of het nu om invriezen, verpakken of paneren gaat: het bedrijf kan alle wensen van de klant vervullen op het gebied van vis. Van garnalen tot de grootste zalmfilets: alles wordt bij Diepvries Urk klaargemaakt voor de verkoop. Hendrik van Veen is de vierde generatie in het bedrijf.

Foto’s: Diepvries Urk en Naomi Heidinga

Diepvries Urk heeft een rijke historie. “Mijn overgrootvader begon het bedrijf, in 1928. Op het eiland opende hij een cafetaria, met daarachter een ijsmakerij, de Eerste IJsmakerij van Urk van de gebroeders Van Veen. Het ijs werd gebruikt voor het koelen van de vis. Destijds waren de boten van hout en op de boot was er buiten het gebruik van ijs geen andere manier om de vis te koelen. Dat ging zo door tot na de oorlog.”
Het ijs werd niet alleen voor de Urker vissersschepen gebruikt, maar ook voor schepen in andere havens. “Na de oorlog werden de schepen moderner en kregen ze hun eigen koelsystemen. Daardoor nam de vraag naar ijs af. Daarom besloten de gebroeders om, naast het ijs maken, ook vis in te gaan vriezen. De vis werd op platen gelegd en op karren de vriezer ingereden. De volgende dag was de vis bevroren. Vanaf 1976 werd dat proces versneld, met behulp van een vriesband. We waren het tweede bedrijf op Urk met een dergelijke vriesband.” In 1985 werd tevens een ijsfabriek geopend in Lauwersoog.

Allround

In 1985 werd gestart met de nieuwbouw. Het nieuwe pand werd in 1986 in gebruik genomen, en de naam van het bedrijf werd veranderd in Diepvries Urk. “Er is geïnvesteerd in een compleet nieuw machinepark. Dat betekende dat we naast het invriezen ook andere diensten konden gaan aanbieden als sorteren, inpakken en paneren. We werden een allround dienstverlener. Begin van deze eeuw zijn we gestopt met het ijsmaken; er was steeds minder vraag naar ijs. Nu richten we ons helemaal op het ontzorgen van de klant.”
“Onze dienstverlening bestaat onder meer uit het los invriezen van verse vis, visproducten en diepvriesproducten van onze klanten. We hebben hiervoor een nieuwe en hypermoderne vriesinstallatie tot onze beschikking. Hele vis of filets worden heel secuur handmatig opgelegd, waarna ze in de koude luchttunnel in zeer korte tijd worden ingevroren bij een temperatuur van -40 graden Celsius. Dit razendsnelle CO2-systeem is uitermate geschikt voor vis en visproducten, omdat het vochtgehalte en structuur vrijwel niet worden aangetast. Na het ontdooien van de vis blijft daardoor de smaak en textuur gelijk aan die van het verse product.”

Glaceerlaag

Diepvries Urk_adv VIS 7-2021_2

Om de houdbaarheid van het ingevroren product nog verder te verbeteren en het te beschermen tegen uitdroging, kan een uiterst transparante glaceerlaag worden aangebracht. “Hierbij wordt gebruik gemaakt van demi-water, waardoor de glaceerlaag kristalhelder blijft. Dit draagt bij aan een mooie en sprankelende presentatie van het product. De glaceerlaag kan variëren van 10 tot 150 procent van het oorspronkelijk gewicht. Daarnaast hebben we een geautomatiseerde paneerlijn. De bevroren vis kan daar worden voorzien van bijvoorbeeld een laag battermix of daarop nog een paneerlaag. Smaak en kleur kunnen geheel naar de wens van de klant samengesteld worden.” Op die manier kan een klantspecifiek product worden gecreëerd. Na het paneren wordt het product in-line nagevroren en op een kerntemperatuur van -20 graden Celsius gebracht.

“Op onze 12-koppige geavanceerde weegmachines zijn we in staat om razendsnel grote volumes in te pakken voor de retail, variërend van 200 tot 3000 gram. De machine voor het maken en vullen van de zakken is uitgerust met een online printer, die de verpakking van logo’s en productinformatie voorziet. Retail verpakken kan ook in door de klant aangeleverde voorbedrukte folie. Desgewenst assisteren we bij het ontwikkelen van verpakkingen, die voldoen aan alle wettelijke eisen en die gericht zijn op de wensen van de klant.”

In een semi-automatisch proces worden de diepgevroren producten verpakt. “Dit kan in neutrale dozen of in verpakkingen die door de klant zijn aangeleverd. De gewichten variëren van 2 kilogram dozen tot bulkverpakkingen van wel 350 kilogram. Flexibiliteit en de wens van de klant zijn hierin leidend. Het exact afwegen gebeurt handmatig, waarbij ook een laatste productcontrole wordt uitgevoerd. Desgewenst kunnen de verpakkingen worden voorzien van een etiket dat voldoet aan de wettelijke eisen die per bestemming kunnen verschillen.”

Nieuw elan

Diepvries Urk_adv VIS 7-2021_3

Dit jaar bestaat Diepvries Urk 35 jaar. Tijd om meer naar buiten te treden, vindt Hendrik. “We hebben een nieuw logo laten ontwerpen en de website is vernieuwd. Ook kijken we naar andere mogelijkheden, dingen die we naast vis kunnen gaan doen.” Hij houdt zich bezig met het verkennen van deze mogelijkheden. “Het zorgt voor nieuw elan in het bedrijf. We zijn trots op wat we doen en hebben kennis van zaken. Niet voor niets zijn we volledig gecertificeerd. Daarom zijn we ook transparant in wat we doen. We laten graag het hele proces zien, de klant moet weten wat er met zijn product gebeurd. Ook al zijn we een Business to Business-bedrijf, we kijken heel scherp naar de wens van de consument. Die wil meer dan ooit weten wat de herkomst van zijn voedsel is.”

Duurzaamheid is tevens belangrijk. “Daarom kijken we, samen met onze opdrachtgevers, wat er mogelijk is op verpakkingsgebied.” Blijven vernieuwen, hard werken en kwaliteit leveren: dat waren altijd al de kernwaarden van Diepvries Urk. Dat blijft zo, verzekert Hendrik.

Afgelopen zomer heeft Diepvries Urk zijn vrieslijn geoptimaliseerd. “We hebben het proces dat we al meer dan 35 jaar uitvoeren verbeterd en vernieuwd.” Dankzij deze vernieuwing heeft Diepvries Urk nog meer mogelijkheden in het bedienen van de vraag van de markt. “We zijn en blijven een allround en onafhankelijk dienstverlener, die zijn klanten ontzorgt.”

Diepvries Urk_logo

Diepvries Urk BV
Zuidoostrak 18
8321 MA Urk
+31 (0)527 684 500
diepvriesurk.nl

Altijd op de hoogte blijven?