‘Harry Vis’ neemt afscheid

1 juli 2025 partner content QBTEC en Xandra Veltman
BEDRIJFSINFORMATIE | Met het vertrek van Harry Braams verliest de visbranche niet zomaar een verkoper, maar een boegbeeld. ‘Harry Vis’ zoals zo velen hem noemen, stopt per 1 augustus na een carrière van ruim drie decennia. In die jaren heeft hij talloze visspecialisten en viswagenverkopers door heel Nederland geholpen aan de beste bakovens en nog betere adviezen.
Dé man van Smitto stopt na 31 jaar in de visbranche

Voor Harry Braams begon het allemaal toen Gijs en Marcel Okkerman Duurland Smitto in 1994 overnamen. Harry Braams kwam mee. Een gouden greep, blijkt nu. “Daarna ben ik nooit meer beter geworden”, grapt Harry. De combinatie van technische kennis, mensenkennis en een goed gevoel voor de branche maakte hem tot dé Smitto-man van Nederland. “Ik heb alle klanten nog in m’n hoofd zitten, van Spakenburg tot Kapelle, in heel Nederland.”

220 biertjes

Een goed bewaard geheim tussen Harry’s familie en QBTEC was de afscheidsparty op 26 mei bij de IJsselmeervogels in Bunschoten-Spakenburg. Zijn vrouw Marjan, twee dochters en drie kleindochters, plus zo’n zeventig collega’s en klanten wachtten Harry op om nog eenmaal met hem te proosten. “Hij zal z’n werk nog wel missen”, meent Marjan. “Hij kent de Smitto’s beter dan zijn oven thuis”, schertst algemeen directeur Jeroen van Amstel. “Maar Harry is gek op z’n familie, golft en fietst graag. En hij tapt op de jaarlijkse kermis een fust bier in één keer leeg.” Dat zijn volgens Harry 220 biertjes. De grapjes en de complimenten kenmerken de onderlinge sfeer, en de overheerlijke - in een Smitto gebakken - vis maken het feestje compleet. 

Har & Mar bekijken videoboodschap Afscheid nemen.  

Altijd onderweg

Harry was altijd onderweg. “Ik heb projecten gedaan op Urk, in Tholen, Akersloot, Uden, Dordrecht, Oude Schild – van Oost tot West, enzovoort, van Noord tot Zuid. En met iedereen had ik een goede klik. Ik wilde nooit de knuppel in het hoenderhok gooien. Je komt er immers altijd uit als je maar luistert.” Zijn succes zat niet alleen in techniek maar vooral in relaties. “Ik heb de kinderen van klanten groot zien worden. Met mannen als Harry de Graaf, Ruud van Diermen, en Peggy Bont uit Volendam heb ik al die jaren geweldig samengewerkt.” Peggy krijgt binnenkort zelfs een nieuwe wagen – Braams regelt het nog één keer voordat hij definitief met pensioen gaat.

'Een goede oven is het halve werk'

Harry zette, vooral na 2006, Smitto steeds steviger op de kaart. Harry: “Smitto stond en staat nog altijd hoog in het vaandel in de viswereld en daar ben ik trots op. Maar je moet het niet overdrijven. Ik heb er altijd met gezond verstand ingestaan. Inmiddels zijn de tijden veranderd. Vroeger verkochten we ovens op een bierviltje. Nu moet alles digitaal. Dat is ook nodig en goed, maar het is een andere manier van werken. Daarom vind ik het goed zo. Ik ben geen man voor parttime, ik doe het helemaal of ik doe het niet.”

Harry - Ruvis Visspecialist 2013 categorie Ambulant Winnaar Ruvis Visspecialist 2013, categorie Ambulant.

Een stap voor zijn

Gijs Okkerman, oprichter van het bedrijf dat nu QBTEC heet, zegt: “We wilden de concurrentie altijd een stap voor zijn en blijven groeien. Wees een betrouwbare partner voor onze klanten, is ons motto. Daarom kochten we destijds Duurland Smitto in Nijkerk. Het was ons te doen om Smitto. Smitto bouwde toen al goeie bakovens! In 1995 voegden we Kiremko en Smitto samen en sindsdien is Harry Braams bij ons dé man van Smitto. Hij hoort bij ons team gemotiveerde mensen met een we-gaan-het-regelen-mentaliteit. Mede dankzij Harry hebben we dat onderscheidend vermogen gecreëerd en veel mensen in de Visbranche geholpen bij hun onderneming. Iemand die we nooit vergeten.” 

Opvolging

Opvolging is er gelukkig ook. “Veel klanten bellen al naar Jennifer van de binnendienst. Dat loopt prima. Mijn collega’s Jurgen, Richard en Leon nemen de buitendienst over. Met drie man op pad, dat is mooi, beter zelfs, vind ik. Ze kennen de klanten (waaronder Waasdorp, de Visscherie, Neeltje Jans, Akersloot, Kerssens, Veronica, Schuitemaker, de Visjuwelier, het zijn er te veel om op te noemen) al. Het komt goed.” Dankbaar blikt hij terug: “Ik heb nooit 38 uur per week gewerkt, eerder 90. Dat kon echter alleen omdat mijn vrouw Marjan altijd achter me stond.” Tijd voor pensioen dus – en voor zijn kleindochters, die opa vast goed in de gaten gaan houden. Tot slot nog een woord voor de branche: “Ik wens iedereen enorm veel succes. De tijden zijn pittig, maar houd vast aan dat no-nonsense karakter: mouwen opstropen en gaan. En vergeet niet – een goede oven is het halve werk.” 

Harry Braams, verkoopadviseur bij Smitto, ondersteunde jarenlang viswinkeliers met innovatieve ovens, oliefilter‑systemen en installatieadvies – met passie én vakkennis. SMITTO logo

Dit is een artikel uit het Vismagazine 4-2025. Het thema van dit nummer is Schaal- en schelpdieren. Abonnees kunnen alle artikelen ook online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af.

Naar de editie

Altijd op de hoogte blijven?