Geslaagde uitdaging voor Smitto en voor Maas Kwaliteitsvis

27 juni 2023 Xandra Veltman Smitto (Robin van der Spek)

Visspecialist en ondernemer zijn, nog voor je dertigste, zonder familie met een vis achtergrond. Bob en Jordi doen het. Met succes en duurzaam. Ambachtelijk. Smaakvol. En zonder vislucht, terwijl er ook geen installatie op het dak staat. 

Bob Maas (26) straalt. “We draaien fantastisch, precies zoals we hoopten. De directe uitlevering gaat nog harder dan verwacht.” Een mooiere start konden de gloednieuwe visondernemer en zijn vriend en beste collega Jordi (27) niet hebben. Half maart openden ze de deuren van Maas Kwaliteitsvis in hartje Goirle.

Op de hotelschool ontdekte Bob zijn liefde voor vis. Hij ging werken bij Vis en Meer in het Belgische Poppel. Daar ontmoette hij Jordi en vier jaar werkten ze samen. Toen vertrok Bob naar Adri & Zoon in Yerseke en ging Jordi in de transportsector werken. Om vervolgens te ontdekken dat er niets leuker is dan een viswinkel en ze beiden aan de slag gingen bij viswinkel (en -restaurant) Smit Vis aan de Haven in Tilburg.

Hun verlangen om eigen ideeën te verwezenlijken groeide en ruim twee jaar geleden greep Bob z’n kans en huurde het 220 m2 grote Aldi-winkelpand. Hoewel Jordi en Bob van A tot Z alles samen hebben uitgedacht en opgebouwd, is Jordi liever werknemer en Bob volledig eigenaar. Bob: “Jordi was twee jaar lang vaker bij mij dan bij zijn vriendin Maud. Het is echt onze zaak! Maar we hadden het nooit gekund zonder de hulp en inzet van familie, vrienden en bedrijven zoals Emondt KMI en QBTEC. Mijn vader Jacq werkt op de hotelschool, mijn moeder Ingrid in de zorg, mijn vriendin Fleur geeft les, mijn oom Ad en tante Nieke... Allemaal hebben ze ons ondersteund.” 

Maaltijden voor ouderen en Willem II

De twee beginnen hun werkdag om 4.30 uur. Op maandag maken ze vissticks en garnalenkroketten, op dinsdag alle andere gerechten en maaltijden voor de winkel. Woensdagmorgen staat de zelfbediening op de planning. Verder verzorgen de twee wekelijks 120 maaltijden voor een verzorgingshuis en de catering voor de selectie van voetbalclub Willem II. De omzet is zo’n 20 procent verse vis, 40 procent sushi en de rest traiteurgerechten en schepmaaltijden. Last but not least stijgt de directe uitlevering aan de horeca razendsnel.

Strak én huiselijk

QBTEC (counter) Vooraanzicht van de counter. (© Smitto (Robin van der Spek))

De sfeer voelt huiselijk aan dankzij de strakke inrichting met mooie kleurnuances, ook in de gerechten. Eén zitje bij de ingang, want de focus ligt op de producten. Zoals de ruim vijftig verse traiteursgerechten en maaltijden in de lange toonbank. Alles zelfgemaakt, zelfs de remouladesaus. Dus ook de kabeljauw vissticks, zo’n duizend per week, en de dikke Hollandse garnalenkroketten met 3,5 kilo garnalen per 130 stuks. Bij de zelfbediening loopt het water je in de mond bij de maaltijden en de grote variatie aan poké bowls en sushi – iets waar Maas nu al om bekend staat. Achterin lonkt de misttoonbank met verse vis, vandaag met mahi mahi als eyecatcher. En natuurlijk vind je hier de beste haring uit de hele omgeving.

Duurzaam frituren met Smitto

QBTEC (Elektrische frycontrol besturing) (© Smitto)

Elektrisch bakken is zuinig, de olie blijft op temperatuur en langer goed, de vis wordt gelijkmatig gebakken, het is duurzaam. Dat geldt voor alles in onze winkel, stelt Jordi. “Verpakkingen, restverwerking. Kop en graten van een tarbot gaan in de soep, kabeljauwsnijdsel in de vissticks, voor alles zoeken we de meest duurzame oplossing.”

Geurloos en stil

Bob counterbakken MKV Bob aan het counterbakken en Jordi aan het fileren. (© Smitto (Robin van der Spek))

Achter het verkoopdeel zijn de snijtafel en de warme keuken, daarachter de sushi keuken en een inloop diepvriesruimte, dan volgt de spoelkeuken. De snijtafel en Smitto elektrische bakoven staan in counteropstelling. De Smitto heeft een grote en een kleine pan. Jordi: “We dachten dat er in het weekend redelijk veel gebakken zou worden. Dan was verder een kleine pan genoeg. Niets blijkt minder waar! De grote ketel is alle dagen volop in gebruik.”

De luchtafvoer loopt uit het zicht langs een steunpilaar omhoog en verdwijnt dan naar achteren. Je ruikt nergens baklucht; niet in de winkel, niet achter en ook niet op het plat dak. Geen vislucht? “Nee”, zegt Bob trots. “We willen per se overlast voorkomen.” Hij toont de opslagruimte achter de spoelkeuken waar de aan- en afvoerpijpen van de bakoven samenkomen in een compleet ontgeurende afzuig- en filterinstallatie. Die is op een stellage tegen de wand gemonteerd.

Enkele meters verderop staat de koel­motor – ook binnen, tegen geluidsoverlast. Op zolder is de koeling voor de vriezer. Die specifieke anti-overlast wensen vormden een interessante puzzel voor Harry Braams van Smitto. “Hij heeft het perfect opgelost”, grijnst Bob. “Daar had ik alle vertrouwen in. Waar ik ook werkte, altijd stonden er Smitto’s. Ik heb niet eens overwogen om iets anders te kopen. Kijk hoe Harry heeft meegedacht met ons en dit heeft opgelost, hoe er is samengewerkt met andere partijen, heel knap!” 

Smitto_logo

Smitto
Middellandse zee 9
3446 CG Woerden
0348-475555
www.qbtec.nl

Altijd op de hoogte blijven?