Vismeester Frank (foto: Smitto).

Een unieke viskiosk die het straatbeeld weer tot leven brengt, en een dito viswinkel in een klein dorp waar iedereen op af komt. Frank Koelewijn en Rob en Sabrina Tieleman weten hun klanten te boeien. Het recept? Lef en creativiteit.

Al 27 jaar had Frank Koelewijn een viskiosk in hartje Zeist. Zeven jaar kostte het om zijn eigenwijze plannen bij de gemeente erdoor te krijgen, toen bouwde KoWa de zeshoekige reuzenkiosk met zestien meter frontbreedte, exact zoals Frank tot in detail had uitgedacht. Nu doet hij veel meer dan bakken. Hij schept sfeer in het centrum. Met roken, ovengerechten, verse vis, kant-en-klare producten.

Je kunt het niet missen, de kiosk van Vismeester Frank komt als het ware naar de mensen toe en je staat vrijwel met je neus op de toonbank als je langskomt. In februari opende hij de luiken en elke dag is feest. De omzetgroei: 30 procent, ondanks corona.

Harry Braams, verkoopadviseur van Smitto is laaiend enthousiast. “Dit is een viskiosk nieuwe stijl. Ook wat betreft het bakken. Frank bakt altijd al elektrisch en koos nu de Smitto Prego, een vrij ongebruikelijk model maar waanzinnig mooi. Frank heeft ‘m helemaal gepersonaliseerd. In de meterbalk is zijn logo uitgefreesd en zwart gespoten. Heel bijzonder is ook de LED-lichtstrook op de voorzijde.” Dat licht is belangrijk, betoogt Frank. “Kleurbeleving werkt op je hersenen. Is het koud of mistig, dan stel ik wat warmere kleuren in. Dat voelt behaaglijk. ’s Zomers gebruik ik koeler licht. Mensen denken echt dat het frisser is.”

Rob Tieleman: “Harry had goede suggesties voor de bakovens en legde me alles uit over HR en het Magnesol-oliefiltersysteem. Ik doe nu bijna dubbel zo lang met m’n olie! De investering verdient zich terug.”

Frank Koelewijn: “Smitto’s nieuwe energiezuinige verwarmingselementen brengen de olie heel snel weer op temperatuur zodat de oliekwaliteit langer goed blijft. Goed voor de gebakken vis, de olie en de portemonnee. Daarnaast ben ik heel blij met die praktische kleine beeldschermen op de oven.”

Het nieuwe denken

Smitto_Vismeester Frank_Vis 9-2021_2

Frank Koelewijn, Vismeester Frank, Zeist (foto: Smitto)

Frank heeft een eigen manier van bakken. “De 60 centimeterpan is voor frites en snacks en de 1 meterpan voor vis. Die pan verwarmt alle olie ineens. Doe ik er vis in, lijkt het of ie vol zit. Na twee minuten schuif ik de vis naar links en kan er nieuwe vis bij. Een soort lopende band. Mensen zien voortdurend vers gebakken vis uit een schone bakoven komen, want door de mooie ronde vormen wordt mijn Prego ook niet makkelijk vies.”

Hij voelt zich thuis bij Smitto. “Visboeren kunnen best behoudend zijn. Tegen de stroom in bedenkt Smitto nieuwe dingen. Ze lopen voorop.” Zijn kiosk, met talloze soorten vis en visgerechten, met drie verschillende stijlen vitrines, met een Rational-oven en zelfs goede wijn, is vernieuwend. Frank: “Je moet het nieuwe denken met het oude ambacht combineren, dat is de sleutel. Hier bruist het van de activiteit en gezelligheid. Het is een beleving!”

Smitto en Adieu

Zee en Meer_adv Smitto_VIS 9-2021_1

Zee en Meer (foto: Smitto)

Hetzelfde geldt voor ‘Zee en Meer’ in Akersloot. Daar lijkt het vrijdags wel een kippenhok met mensen in de winkel, aan tafeltjes en aan het barretje. “Echt supergezellig,” lacht Rob Tielman. “Toen wij hoorden dat de zaak te koop was waren we gelijk om. De zaak was oud maar had een kleine rokerij plus twee goede verkoopwagens. Dat was najaar 2007. Gelijk daarna kochten we de viszaak bij Tata Steel. Die moest eerst verbouwd. Akersloot moest wachten tot 2016. Toen hebben we alles gesloopt en een nieuw pand gebouwd: buiten geheel in oude Akerslootse stijl; binnen met winkel, proeverij, rokerij en restaurant. Met een homarium, een nieuwe rookkast, in totaal acht meter vitrine, het haringmeubel, de koffiecorner met bar én tafels voor 21 couverts. Maar het belangrijkste vind ik mijn vijf meter bakwand met twee grote HR-visbakpannen en een HR-fritespan van Smitto, het werkblad, een 1 meter grote Adieu-bakplaat en twee grote horeca gaspitten. Alles uit één stuk RVS, er kan geen vuil achter of onder komen. Die Adieu-bakplaat is geweldig! Geen zones, geen enkele smaakoverdracht en zelfs de pannen kunnen erop.”

Proeven en proberen

Zee en Meer_adv Smitto_VIS 9-2021_2

Rob Tieleman, Zee en Meer, Akersloot (foto: Smitto)

Ook hier wordt Harry Braams heel vrolijk van. “Rob koos een HR-gasoven. Met de Adieu en de gaspitten past dat goed; heel eigentijds. Dankzij de combinatie kan hij snel meerdere bereidingssoorten doen en veel laten proeven. Je stimuleert het ter plekke eten en het is gezellig koken in het zicht van de klant. De lucht toe- en afvoer zijn hier belangrijk, zeker als je een restaurantfunctie ambieert en wilt dat mensen wat meer tijd in je zaak doorbrengen.”

Dat beaamt Rob. “De opstelling helpt me klanten ‘op te voeden’ om andere vis te proberen. Ik pak gewoon iets bijzonders uit de vitrine, vertel erover, leg het op de Adieu, maak het af met wat extra’s en klaar. Mensen kopen wat ze lekker vinden. Zo lopen ook de maaltijden storm. Desgewenst maak ik die voor ze klaar. Warm of koud, want het kan zo van de Adieu in de blastchiller.”

Smitto_logo

Smitto
Middellandse Zee 9
3446 CG Woerden
Smitto.nl

Altijd op de hoogte blijven?