6 tips voor het thuis koken van vis

6 december 2022 partner content

BEDRIJFSINFORMATIE | Het koken van vis kan intimiderend zijn. Het is geen goedkoop eiwit, dus je wilt het echt niet verknoeien - we snappen het! Daarom hebben we een paar handige tips verzameld om thuis vis te koken zodat je je zelfverzekerder kunt voelen. Natuurlijk moet je wel eerst schorten bedrukken voordat je überhaupt start met het lezen van dit artikel. Het koken van vis kan namelijk wat rotzooi opleveren, je voorkomt dat je kleding vies wordt met zo’n bedrukt schort!

Wees niet bang voor bevroren vis 
Hoewel sommige mensen bevroren visfilets associëren met een lagere kwaliteit, is dit niet altijd het geval. Veel vis wordt op zee flash bevroren, wat betekent dat het bevroren is op het moment dat het wordt gevangen. Veel van de "verse" vis die je in de winkel koopt, is eigenlijk gewoon eerder bevroren vis die is ontdooid, dus wees niet bang om het bevroren spul te kopen! Het is goedkoper, gemakkelijker op te slaan en vaak van dezelfde of hogere kwaliteit.

Of ga toch voor de verste vis
Als je toch geen voorstander van bevroren vis bent en daarom liever verse vis koopt is het belangrijk om te controleren hoe vers het nog is. Zorg er bij het kopen van verse vis daarom voor dat deze een milde geur heeft en vermijd alles dat te visachtig ruikt. De ogen moeten helder zijn en de kieuwen moeten roodachtig roze zijn. Als dit niet het geval is, kun je toch beter voor de bevroren visfilets gaan.  

Vis kan niet lang gemarineerd worden
Vis is zachtaardig en een zeer zure marinade kan de vis "koken" - wat niet ideaal is, tenzij je een ceviche bereidt (die wordt "gekookt" met zuur). Steaky vis (zoals zwaardvis) kan een tot twee uur worden gemarineerd, maar schilferige vis (zoals forel) mag niet langer dan 30 minuten worden gemarineerd. Houd hier rekening mee als je een marinade creëert voor je vis in je bedrukte schort! 

Berg de vis goed op
Omdat vis snel bederft, is het belangrijk dat je deze bij thuiskomst goed opbergt terwijl je een bedrukt schort draagt. Een manier om dit te doen is om je vis in Ziploc-zakjes te doen en ze op een kom met ijs te plaatsen. Zo blijven ze lekker koud en de kom vangt al het ijs op dat smelt, zodat er geen waterige rommel meer is om op te ruimen. 

Dep de vis eerst droog
Een algemene regel voor het dichtschroeien van elk type eiwit is om het te drogen voordat je het kookt. Vis is erg vochtig, dus dit is extra belangrijk. Dep je filet gewoon droog met keukenpapier voordat je hem dichtschroeit! 

Koop een visspatel
Als je serieus vis wilt koken, moet je een visspatel voor jezelf kopen. Deze spatels zijn superdun en flexibel, wat betekent dat ze onder delicate filets kunnen komen zonder ze uit elkaar te scheuren. Als je dit met een gewone spatel probeert te doen, loop je het risico de vis uit elkaar te scheuren of per ongeluk de huid te verwijderen. Zo’n spatel kan bovendien handig geplaatst worden in je bedrukte schort! 

Altijd op de hoogte blijven?