‘Ze weten op school precies wat ik wil’

ONDERNEMEN | Mike Van Gelder (19) zit al vijf jaar ‘in de vis’. Zijn ambitie is een eigen traiteurwagen, waarmee hij inspeelt op de behoefte aan goede, klant-en-klare maaltijden. Als traiteurstudent bij SVO vakopleiding food legt hij alvast een brede basis.
Volgens Mike liggen er kansen voor ovenschotels en maaltijden in de vissector. “De mensen willen kwaliteit met gemak”, vertelt hij. “Kant-en-klare maaltijden worden steeds populairder. Dat geldt zéker voor gerechten die afwijken van het doorsnee aanbod. Inclusief vis-, schaal- en schelpdieren.” En dus wil Mike later een eigen traiteurszaak, gespecialiseerd in vis en zeevruchten. In januari begon hij aan de opleiding Traiteur, nadat hij eerder de opleiding Visspecialist in Spakenburg had voltooid. “Ik zit al sinds mijn veertiende in de vis”, vertelt hij. “Eerst als afwasser en tegenwoordig als verkoper en maaltijdbereider bij Vishandel Hopman in Spakenburg. Meneer Hopman weet dat ik graag verderga als traiteur en bracht me in contact met opleidingsadviseur Christian Fokker van SVO. Zo kwam ik achter het bestaan van de opleiding Traiteur, over de bereiding van creatieve, hoogstaande maaltijden.”
Geen slavink, maar scholfilet
Omdat Mike niet wist wat hij kon verwachten, liep hij eerst een dagje mee. “Dat heeft me overtuigd”, zegt hij nu. “Er wordt echt een brede basis gelegd voor later. Want behalve over de bereiding én presentatie van gerechten, is er ook aandacht voor marketing, logistiek en communicatie. Stuk voor stuk onderwerpen die van pas komen als ik eenmaal een eigen zaak heb.” Die ‘eigen zaak’ wordt in Mike’s geval een viswagen. “Daar werk ik nu óók in, bij Hopman. Doordeweeks wisselen we van standplaats en overal waar we komen, verlekkeren de mensen zich voor de wagen.” Op maandag gaat Mike naar school en deelt hij het klaslokaal overwegend met toekomstige slager-traiteurs. “Maar waar zíj een slavinkje bereiden, maak ik een scholfilet-pakketje met garnalen”, lacht hij. “Ze weten op school precies wat ik wil.”
SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van
mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl
Dit is een artikel uit het Vismagazine 4-2025. Het thema van dit nummer is Schaal- en schelpdieren. Abonnees kunnen alle artikelen ook online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af.