De provincie Overijssel beleefde onlangs een primeur. Visliefhebbers en visverkopers kunnen in gemeente Steenwijkerland met ingang van deze zomer Wiedenvis kopen. Paling, rivierkreeft, snoek en snoekbaars zijn voor groothandel, visdetaillist en particulier te bestellen bij de drie laatste beroepsbinnenvissers in Nationaal Park Weerribben Wieden. De vis met het duurzame ESF-certificaat moet toekomstperspectief bieden voor deze binnenvissers.
Komende tijd wordt er onder het streekmerk aan de weg getimmerd om de lokale en regionale afzet te vergroten. “De vissers maken graag afspraken over de levering van vis aan de horeca”, lezen we in de promotiefolder. “Wiedenvis staat borg voor kwaliteit, kwantiteit en levertijd. Enkele grote restaurants in de omgeving zijn al jaren tevreden afnemers van vis uit de Weerribben-Wieden”, zo staat vermeld.
“Onze vis is ambachtelijke, natuurlijke en wildgevangen vis en komt rechtstreeks van vissers in de Weerribben-Wieden,” zegt visser Stefan Lok. Samen met Jan Piek en Wout van de Belt maakt hij deel uit van het trio binnenvissers dat samen met beroepsorganisatie NetViswerk streekmerk Wiedenvis in het leven riep. De drie vissers zijn de laatste van een groep die in deze regio ooit 300 grote en kleine vissers besloeg. Wiedenvis wil de vissers nieuw toekomstperspectief bieden en de recreatieve regio verrijken met verantwoord gevangen, duurzaam beheerde streekvis.
ESF-certificaat
Bakpaling (Foto: Michel Verschoor).
Bij de lancering van het streekmerk kreeg het trio ook het ESF-certificaat uitgereikt. Voor paling wordt er nu onder de ESF-vlag gevist. Voorzitter van Netviswerk Albert Jan Maat: “Dit certificaat garandeert dat een deel van de opbrengst van de paling besteed wordt aan verantwoord beheer van de palingstand in Nederland.”
Eerstvolgende doel is om bij het ministerie voor elkaar te krijgen dat de vissers in de Weerribben-Wieden net als Friese palingvissers zich kunnen aansluiten bij zogeheten ‘decentraal aalbeheer’. Hiermee vervalt de beperkte vangstvergunning en mogen vissers op basis van gereguleerde quota jaarrond paling vangen, wat voordelig is voor de leveringszekerheid. Lok: “Wij verkopen al enkele jaren incidenteel aan twee restaurants in de regio. De Librije in Zwolle heeft vorig jaar rivierkreeft en snoek afgenomen, mijn paling gaat vooralsnog voornamelijk naar particulieren en naar de vishandel Damstra in Woudsend.”
Er zijn nu plannen om plaatselijk grootschaliger afzet rond te krijgen, meldt de visser. “Maar omdat ons decentraal aalbeheer nog niet rond is, levert dat een probleem op voor de levering van paling en rivierkreeftjes in de gesloten periode voor aal.”
Grootschaliger
Visser Stefan Lok leverde vorig jaar rivierkreeften aan restaurants in de regio zoals de librije in Zwolle (foto: Michel Verschoor).
Een aantal restaurants heeft al geïnformeerd, maar concrete afspraken zijn er nog niet, ook omdat de meeste restaurants nog maar net weer open zijn en alle zeilen bij moeten zetten om nog wat van hun seizoen te maken. “Particulieren weten ons al beter te vinden. Zo is er veel vraag naar gerookte paling. We zijn ons nu aan het oriënteren hoe we dat wat grootschaliger kunnen aanpakken.”
Woordvoerder Chris Braat van Natuurmonumenten liet tijdens de lancering van Wiedenvis weten oprecht verheugd te zijn over het wegvangen van Amerikaanse rivierkreeft, een plaagdier waar de natuurbeheerder en de regionale waterbeheerders in de Wieden de nodige overlast van ondervinden bij het water- en oeverbeheer. Braat liet zich ontvallen zelfs mogelijkheden te zien om het product op termijn lokaal aan te bieden in bijvoorbeeld het plaatselijke bezoekerscentrum.
Bakpaling en stoofaal
“Bakpaling bestaat doorgaans uit wat dikkere exemplaren aal vanaf circa een kilo per stuk”, lichten de Wieden-vissers toe. “In traditionele visserijgemeenschappen verschijnt de in roomboter gebakken vis nog geregeld op tafel, maar de meeste liefhebbers bevinden zich toch in Duitsland, dat flink inkoopt voor de restaurantverkoop.”
Stoofaal is die andere vergeten ‘palingvisch’, die nog wel in de betere restaurants verkrijgbaar is, of bij oma thuis in het voorjaar nog wel op tafel verschijnt. Deze dreigde in de vergetelheid te raken door te bescheiden aanvoer, maar is langzaam terug van weggeweest nu de palingstand in Nederland weer flink aantrekt, en dus vaker beschikbaar is.