Wekelijks 40 ton ­Hollandse garnalen

1 december 2020 Reina Louw
Foto: Reina Louw

Carlos Sterk is inkoper garnalen bij Zeeland’s Roem. Hij koopt de verse garnalen, regelt de garnalenpellerij en is altijd op zoek naar verbetermogelijkheden. “Zo’n verse garnaal, net van het schip, dat is het lekkerste wat er is.”

Carlos Sterk, geboren en getogen Volendammer, komt uit de vishandel. Vader had een haringinleggerij en een garnalenhandel. Dankzij zijn familiegeschiedenis weet Sterk precies wat een goede garnaal is: in ieder geval een Hollandse, liefst zo groot mogelijk, vers gepeld, alleen met een beetje peper of zout. Dan zijn ze het lekkerst.

Classificeren

De meeste garnalenboten leggen aan in de havens van Den Oever, Harlingen, Lauwers­oog en Zoutkamp. Vandaar dat Sterk vooral daar veel te vinden is. “Ik praat dan met de vissers over hun vangst, vraag naar de kwaliteit, of er nog bijzonderheden zijn, of er nog geveild wordt op de afslag. Dan bedenk ik welke prijs ik voor de garnalen over heb. Ik informeer naar het nieuws bij het personeel van de visafslag.”

Volgens Sterk is het heel belangrijk dat je goed contact houdt met de garnalenvissers. Zeeland’s Roem heeft een eigen vloot en contractanten. In die vloot van eigen boten wisselt een vissersboot wel eens van opdrachtgever. Sterk: “Een goede visser herken je, je ziet het aan zijn boot, die ziet er tiptop uit. Een goede visser is zuinig op zijn spullen, zijn vangsten hebben heel weinig of geen ondermaatse vangst. Een goede visser wil je graag winnen voor je eigen vloot en daarvoor moet je altijd met ze in gesprek blijven.”

Een groot deel van de garnalenvissers vertrekt op zondagavond en komt pas aan het einde van de week weer terug met het ruim vol met aan boord gekookte en gekoelde garnalen. Op de visafslag zeeft en sorteert een trilband de garnalen. Ondertussen krijgen de garnalen een conserveringsmiddel opgespoten dat de houdbaarheid verlengt.

Zeeland’s Roem laat de garnalen pellen in Marokko, waarna ze in Yerseke, de thuisbasis van Zeeland’s Roem, worden verpakt voor de retail. Een deel van de garnalen wordt overigens op een pelmachine gepeld in Lauwersoog. Dat is vooral bestemd voor de vishandel en de visgroothandel.

Onderzoek

Sterk onderzoekt graag hoe hij de kwaliteit van de garnalen kan verbeteren en wil het huidige conserveermiddel vervangen door een natuurlijk middel. Daar heeft hij nu een aantal experimenten voor uitgevoerd in Harlingen die veelbelovend zijn. “Ik streef ernaar om zo dicht mogelijk bij de originele smaak te blijven.”

Iedere week vangen de Nederlandse garnalenvissers 400 tot 500 ton garnalen. Sterk koopt voor Zeeland’s Roem wekelijks 40 ton in. Van al deze verse garnalen blijft uiteindelijk maar een derde over voor consumptie. Er zijn ook weken dat de vissers niets vangen, wanneer het stormt bijvoorbeeld. Om dit soort kwetsbaarheden op te vangen, wordt een deel ingevroren. Sterk: “Dat is zo mooi aan mijn beroep. Geen dag is hetzelfde, je hebt te maken met een afhankelijkheid van het weer, van de vangst, van de handel. Ik probeer te balanceren tussen een eerlijke prijs voor de visser en de peller, en een goede prijs voor mijn werkgever.”

Altijd op de hoogte blijven?