HYGIËNE | Sinds deze zomer maakt de Nederlandse Voedsel- en Waren­autoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van ambachtelijke bedrijven – waaronder visspecialisten – openbaar. Dit laat consumenten onder meer zien hoe het toezicht van de NVWA ondernemers stimuleert om deze regels na te leven.

De inspecties richten zich op verschillende aspecten. Ten eerste is er de juiste omgang met voedsel, waarbij de HACCP-processen centraal staan. Deze processen zijn cruciaal voor de voedselveiligheid en werken volgens de hygiënecode is hierbij essentieel.

Daarnaast is er aandacht voor allergeneninformatie bij niet-voorverpakte levensmiddelen. Visspecialisten moeten deze informatie voorhanden hebben. Daarnaast dienen zij hun klanten te informeren zich te melden wanneer zij bepaalde allergieën hebben en zorgen dat alle allergeneninformatie vastligt.

Dit kan mondeling of schriftelijk, maar de informatie over de veertien allergenen moet altijd beschikbaar zijn, bijvoorbeeld via recepturen, op de info-prijskaartjes of een papieren tabel ter inzage. Naast de reeds beschikbare allergenen-gids voor visspecialisten overweegt de NVA op dit moment ook deze informatie centraal aan te bieden via infokaartjes. 

Hygiënecode

Hygiëne is een ander belangrijk punt van aandacht. Dit omvat de hygiëne van de werkomgeving, persoonlijke hygiëne en een hygiënische werkwijze. De Hygiënecode voor de Visdetailhandel vormt hiervoor de basis. Ook ongediertebeheersing is cruciaal, waarbij de richtlijnen in de hygiënecode helpen om ongedierte buiten de deur te houden en zo nodig te bestrijden.

Voorafgaand aan de openbaarmaking van de inspectieresultaten brengt de NVWA de ondernemer per brief op de hoogte van het oordeel. Een juiste KvK-registratie is hierbij van belang. Ondernemers hebben de mogelijkheid om een korte reactie te laten opnemen bij de inspectieresultaten.

Binnen het programma Checkpunt Voedselveiligheid werkt de NVWA samen met geaccepteerde controle- en adviesbureaus. De voordelen van deelname aan dit programma zijn onder meer dat bedrijven aantoonbaar voldoen aan de wettelijke eisen, onder aangepast NVWA-toezicht vallen en het stempel ‘voldoet’ krijgen bij de openbaarmaking van inspectieresultaten.

E-learning

Voor VNV-leden is de Hygiënecode voor de Visdetailhandel gratis bij hun lidmaatschap. Daarbij is ook een e-learning beschikbaar, voor aangesloten visspecialisten en hun medewerkers. Met deze e-learning wordt de kennis van de hygiënecode bij betrokkenen op een eenvoudige en leuke manier geïnstrueerd. Als de in de e-learning opgenomen test met goed gevolg wordt afgelegd, krijgt de deelnemer een certificaat. Zo’n certificaat helpt om bij controle van de NVWA aan te tonen dat je actief bezig bent met de regels uit de hygiënecode en de kennis hiervan ook hebt overgedragen in het team. Voor meer informatie over allergenen en voedselveiligheid kunnen visspecialisten terecht op de website van VNV. 

Meer informatie is te vinden op de website van VNV

Bekijk alle ondernemersinformatie van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten in het dossier VNV.

Naar het dossier

Vereniging van Nederlandse Visspecialisten
Secretariaat:
(085) 077 81 40
info@visspecialisten.nl
www.visspecialisten.nl

 

Altijd op de hoogte blijven?