Op school ging het niet zo goed, vertelt Sem van Klaveren (20). “Mijn mentor vroeg me: Wat ga je dan doen? Heb je al een baantje? Het bleef stil, en toen kwam hij met de oplossing: ‘Ik heb familie in de vissector, daar kun je beginnen’. Toen ik 16 werd, ben ik aan de slag gegaan, en sindsdien wil ik alleen maar meer leren over vis.” Hij startte daarom meteen met de visopleiding bij SVO vakopleiding food.
Leren van ervaren vakmensen
Inmiddels werkt Sem bij Dirks Vishandel in Katwijk, Noordwijk en Voorhout. “Het leukste aan dit werk? De band met de klanten en de lol met mijn team. We lachen wat af, en die sfeer maakt elke dag weer leuk.” Ook de opleiding vindt hij erg interessant: “Onze docent Nico Waasdorp heeft zoveel ervaring! Hij geeft praktische tips, vraagt hoe wij dingen zouden aanpakken en blijft herhalen: blijf jezelf, dan ben je het leukst met de klanten. Dat probeer ik dan ook echt te doen.”
De kunst van visbewerken
Een van de dingen die Sem erg leuk vindt, is het bewerken van de vis. “Het snijden en schoonmaken, daar draait het toch allemaal om! Ook leer ik op school meer over hygiëne en de details die op de werkvloer belangrijk zijn, zoals de verpakkingskwaliteit, het afspoelen van vis en het inrichten van de koelcel. Het is interessant om te leren waarom dat allemaal zo belangrijk is.”
Precies wat ik zoek
Hoewel hij geen concrete plannen om door te studeren bij SVO, sluit hij dat niet uit. “Een eigen zaak beginnen of doorgroeien binnen dit bedrijf lijkt me geweldig. Ik wil graag in de visbranche blijven. Vooral de flexibele werktijden, de gezelligheid in het team en het contact met de klanten spreken me aan – het is precies wat ik zoek.”
SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van
mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl
Alle verhalen van SVO Vakopleiding Food zijn te vinden in ons dossier Opleiding.