Visprijzen maken pas op de plaats
In juli kwam de prijsstijging tot stilstand.
Vis werd in de eerste zes maanden van dit jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar 1,1 procent duurder. In de maand juli kwam de prijsstijging zelfs helemaal tot stilstand.
Binnen het mandje voedingsmiddelen dat het CBS maandelijks volgt om de inflatie vast te stellen, steeg vis in deze periode licht meer in prijs dan voedingsmiddelen gemiddeld. Suiker, zoetwaren en ijs stegen in de eerste helft van dit jaar het meest in prijs, terwijl melk, kaas en eieren juist duidelijk goedkoper werden.
Verse schaal- en schelpdieren
Binnen het visassortiment dat het CBS maandelijks op prijsontwikkeling controleert, zijn verse schaal- en schelpdieren in de eerste helft van dit jaar het meest in prijs gestegen. Vergeleken met de eerste zes maanden van vorig jaar steeg de prijs van deze visproducten gemiddeld met 3,5 procent. Daarna volgden verse of gekoelde vis (+2,5 procent) en bereidingen en conserven van vis (+1,0 procent). Goedkoper werd alleen de visgroep gerookte, gedroogde en gezouten vis (-1,4 procent).
In de eerste helft van dit jaar stegen de visprijzen voor consumenten het hardst in januari. Vergeleken met januari vorig jaar werd vis toen gemiddeld 2,9 procent duurder. Tot mei zette daarna een daling van de prijsgroei in, die in mei zelfs resulteerde in een prijsdaling (-0,2 procent). In juni werd vervolgens weer een lichte stijging van de visprijs vastgesteld (+0,3 procent).
Bij de interpretatie van de ontwikkeling van de visprijzen in de eerste helft van dit jaar moet overigens wel rekening worden gehouden met het feit dat de prijs van vis in de eerste helft van vorig jaar met bijna 20 procent steeg.
Pas op de plaats
In de eerste helft van dit jaar werden voedingsmiddelen gemiddeld slechts 0,6 procent duurder, terwijl de inflatie in deze periode altijd nog op gemiddeld 3,0 procent uitkwam. Binnen het voedingsmiddelenassortiment was het prijsverloop in de eerste zes maanden van dit jaar niet eenduidig. Vooral suiker, zoetwaren en ijs werden flink duurder (+3,5 procent), terwijl naast vis (+1,1 procent) ook brood (+1,1 procent), vlees (+1,3 procent), groenten (+1,4 procent) en fruit (+1,8 procent) ‘bovengemiddeld duurder’ werden. Goedkoper werden oliën en vetten (-3,3 procent) en melk, kaas en eieren (-4,6 procent).
Niet duurder in juli
Uit zeer recente cijfers blijkt de inflatie in juli dit jaar uit te komen op 3,7 procent. De visprijs maakte in die maand een pas op de plaats (+0,0 procent) en drukte hiermee het inflatiecijfer. Ook de prijs van het totale pakket aan voedingsmiddelengaven bleef in juli ruim onder het totale inflatiecijfer (+0,6 procent).
Visverwerkende industrie
De afzetprijzen van de visverwerkende industrie stegen in de eerste helft van dit jaar in totaal met 0,3 procent. De prijsstijging kwam vooral voor rekening van de hogere prijzen die aan binnenlandse afnemers in rekening werden gebracht (+2,4 procent). Buitenlandse afnemers waren gunstiger uit. Hier bedroeg de prijsstijging slechts 0,2 procent.